menu

HER ŞEY POE İLE BAŞLADI

Yazan: Tülay Güneş Kılıç
Yayın Tarihi: March 17, 2019 17:45

HER ŞEY POE İLE BAŞLADI

 

 İlla birilerini suçlayacaksanız ilk önce Edgar Allan Poe’ya bakın. Her şeyi başlatan kendisidir. Yoksa değil mi? Sanırım burada bir parantez açıp Maurits Christopher Hansen’dan bahsetmek iyi olur. Hansen 1794’te doğup 1842’de ölen Norveçli bir yazardır. 1827’de yayınlanan Novellen (Kısa Hikaye) adlı öyküsü, intikam ve cinayet üzerine bir koltuk-detektifi hikayesidir. Böylelikle Norveçli yazar, Poe’nun Morg Sokağı Cinayetler’inin çok önünde ipi göğüsledi, fakat Norveççe yazdığı için bundan kimsenin haberi olmadı. Yani Norveç'te yaşayanlar haricinde. Aslında eğer Norveçli arkadaşın Nils Nordberg sana anlatmasaydı senin de ruhun duymayacaktı. Not: Nils’e bir mail yaz, Hansen'in Novellen veya kısa romanı Mordet paa Maskinbygger Roolfsen (Mühendis Roolfsen Cinayeti)’den birisini Ellery Queen’s Mystery Magazine için çevirmesini öner.

Yine de Hansen neyi başlattı ki? Eğer bir ağaç bir ormanda devrilirse ve bunu yalnızca Norveçliler işitebiliyorsa, tam olarak dünyanın her yerinden duyulmuş olamaz, değil mi? Tamam Poe başlattı ama kimin umurunda ki? Yani demek istediğim, şimdiye kadar kaç bin önsöze zavallı Poe üzerinden giriş yapıldı? Başka bir şey düşün, olmaz mı?

Mystery Writers of America üyelerinin çıkardığı en yeni hikayeler derlemesi, Blood on Their Hands’i tanıtmak eşsiz bir zevk. MWA, adından da anlaşılacağı gibi, Amerikan polisiye yazarlarının bir organizasyonudur ki…

Peh! Sen bu girişi yazmak için debeleşirken, tüm dünyada hayranlıkla beklenen Amerikan polisiyelerini peşpeşe çıkaran yazarlardan bahsediyoruz. “Suç Bir Şey Ödemez. (Yeterince!)” sloganını benimseyen bir avuç sarhoş çatlaktan oluşan bu topluluğun tarihçesini anlatarak herkesi sıkmayı mı planlıyorsun? Zaten içip keyif yapmadıkları zamanlarda da birbirlerine ödül vermek gibi ciddi işlere giriyorlar. Evet, yazını böyle doldurabilirsin fakat bunu istiyor musun?

MWA iyi bir organizasyon ve hemen hemen her polisiye yazarı üyesi olmaktan gurur duyuyor. Fakat herkes bunu biliyor, öyleyse neden bunları söyleyerek zamanlarını alasın ki?

 Baştan başla.

Okumak üzere olduğunuz hikayeler ...

... Kanseri tedavi etme, dünya barışını sağlama ve bir seferde, kökten olmak üzere tüm küresel ısınma sorunu için çözme garantilidir. Doğal olarak hikayelerin hepsi de mükemmel, ama haklarında onları zaten olduklarından daha fazla parlatacak ne söylenebilir ki?

Büyük bir memnuniyetle…

Tabii, çok güzel. Bir şey söyleyeyim mi? Çok fazla tanıtım yaptın dostum ve gitgide daha da kötüye gidiyorsun, zaten en başta da hiçbir zaman iyi değildin ki. Okuyucularını her zaman önsözü atlayıp, hikayeleri direkt okumaya teşvik ettin. Şimdi de geveleyip durup, kekeleyerek bir tanıtımın ne kadar sıkıcı ve aptalca olabileceğini kanıtlamaya kararlı görünüyorsun, kısaca aynen bir idiot gibi davranıyorsun. Onlara bir tanıtım sözü verdin. Yaz artık, olur mu? Bir şeyler çıkar artık!

Her şey Poe ile başladı.

Harika, muhteşem oldu. “Her şey Poe ile başladı.” Ve burada biter.

 

Lawrence Block

Blood on Their Hands adlı kitabın önsözü

 

Kategori: Makaleler
Etiketler:
Lawrence Block
Edgar Allan Poe
Morgue Sokağı Cinayetleri

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic Nopic