menu

Edgar Adayınızı Nasıl Alırdınız: kitap mı, e-kitap mı?

Yazan: Sıla Özcan Eren
Yayın Tarihi: March 10, 2012 00:28

Son günlerde hiç amazon.com'u ziyaret ettiniz mi? Ana sayfada sizi büyük bir Kindle resmi karşılıyor. Tabii bu boşuna değil. Daha yolun başında olunan yeni bir yayıncılık  devri başlıyor ve milyonlarca dolarlık yeni bir pazar söz konusu: e-kitaplar.

Publishers Weekly'nin haberine göre, amazon.com geçtiğimiz hafta açıklanan 2012 Edgar Ödülü adaylarının hem baskı hem de e-kitap versiyonlarının kitap mağazasında sunumunu yaptı. İlk sonuçlara göre üç kitap dışında e-kitap satışlarının önde olduğu ve polisiye eserlerin e-kitap satışlarında genel olarak öne çıktığı belirtiliyor. Bu şaşırtıcı bir haber değil aslında, amazon.com e-kitap satışlarının basılı kitap satışlarını geçtiğini aylar önce duyurmuştu...

Konu e-kitap olunca, iPad,  iBooks ve App Store ile yeni yayıncılık dönemini şekillendiren baş aktör Apple'dan söz etmemek olmaz. Apple geçtiğimiz hafta New York’ta düzenlediği özel bir etkinlikte e-kitap anlayışına farklı bir boyut getiren iBooks2 ve iBooks Author uygulamalarını tanıttı.  iBooks2, interaktif kitapları destekleyen kitaplık uygulaması ve Author da ücretsiz olarak interaktif kitap geliştirmeyi sağlayan yazarlık uygulaması. Apple bu yeni uygulamalar ile eğitim ve ders kitapları alanına önemli yenilikler getirmiş oldu. iBooks Author ile geliştirilen ders kitapları gerçekten etkileyeci, örneklerini Apple'ın web sitesinden inceleyebilirsiniz; "Apple ders kitabını yeniden tanımlıyor" sloganının yerinde olduğunu göreceksiniz.

Bu yeni interaktif kitap dünyasına henüz yabancıysanız, şu örneğe bakmanızı öneririm: Apple'ın eski kullanıcı arayüzü tasarımcısı Mike Matas'ın geliştirdiği, -ki kendisi birkaç ay önce Facebook ile çalışmaya başladı, önümüzdeki aylarda Facebook'ta Matas etkisinin ortaya çıkacağını düşünüyor ve merakla bekliyorum!- Our Choice/Al Gore kitabının tanıtımı.

Apple tarafından açıklanan rakamlarda iBooks 2'nin sadece 3 günde 350 bin kişi tarafından, kendi interaktif kitaplarınızı oluşturabileceğiniz iBooks Author programının ise 3 günde 90 bin kişi tarafından  indirilip kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Bu yeni uygulamaların beni neden heyecanlandırdığına gelince, iBooks Author ile geliştirilebilecek nefis Cinairoman katologlarını ve e-dergileri hayal etmekten kendimi alamıyorum. Ne yazık ki bir Mac'im yok, eğer olsaydı, Author yazılımını ilk gün indiren 90 bin birinci kişi ben olurdum kesinlikle. Mac sahibi Cinairoman okuyucuları orada mısınız, ses verin! :) iBooks Author yazılımını kullananların görüşlerini çok merak ediyorum...

 

Kategori: Haberler

Yorum yaz
mode_edit