menu

Gizem Avcıları yeniden aramızda / Sinem Çelebioğlu

Yazan: Oğuz Eren
Yayın Tarihi: August 02, 2011 03:37

Geçtiğimiz ayın en güzel sürprizi, Enid Blyton'ın Gizem Avcıları serisinin Doğan Egmont tarafından, düzgün sırayla, özenli bir baskıyla yayınlanmaya başlaması oldu.

Önceki aylarda Artemis zaten Afacan Beşler ile Gizli Yediler'i tamamlamış, Macera serisini de yarılamıştı. Doğan Egmont'un da Gizem Avcıları'na el atması ile, eli yüzü düzgün bir Blyton külliyatına kavuşmuş oluyoruz. Fazla uzatmadan, sözü dizinin editörü Sinem Çelebioğlu'na bırakalım

 

Altmış sekiz yıl önce kaleme aldığı Gizem Avcıları adlı serisiyle, bugün hala çocukların kalbini kazanmaya devam eden bir yazar Enid Blyton. Müziğe olan yeteneği ve eğitimci kimliğinin yanı sıra şiir ve kısa öyküler de yazan İngiliz yazarın ilk kitabı, 1923 yılında basılmış. Çocuklara olan sevgisini yazı yazma tutkusuyla birleştirerek yaklaşık 700 kitabı yayımlanan, pek çoğu yabancı dillere çevrilen ve günümüzde halen kitapları basılmakta olan Blyton'ın evrensel dili ve ünü tartışılmaz.

Enid Blyton, özellikle çocukların dünyasındaki serüvenlere odaklanmayı ve kendilerine güvenen kahramanlar yaratmayı tercih ediyor. Araştırmacılığı ve cesaretiyle öne çıkan bireylerin yaşadığı maceralar da bu bağlamda çocuklara örnek teşkil ediyor.

Dostluğun anlamını bilen, birbirlerine yardım etmeyi ön planda tutan çocukların dünyasını ise genellikle dominant karakterlere sahip yetişkinler çevreliyor. Böylece Blyton, çocukların, yetişkinlerin müdahalesi olmadan ve hatta kimi zaman onlara rağmen pek çok başarıya imza atmasını örnekliyor.

Enid Blyton'ın 1943-1961 yılları arasında yazmış olduğu Gizem Avcıları serisi, bir kasabada yaşayan ve genellikle yaz tatillerinde bir araya gelerek gizemli olayları çözen beş çocuk ile bir köpeğin maceralarına odaklanıyor. Merakı ve heyecanı ayakta tutmayı başaran kurgusu, karakterlerin canlılığı, yazarın esprili ve akıcı dili sayesinde serüvenlere dahil olmak hiç de zor değil.

Karşılaştıkları her gizemi layığıyla çözen ve çözerken okuru bile şaşırtan ana karakterleri kısaca tanımak gerekirse:

Aralarında yaşça en büyük olan Larry (Laurence Daykin), Gizem Avcıları çetesinin kurucusu ve lideri. Cesareti ile arkadaşlarının gözünde önemli bir yere sahip.

Larry'nin kız kardeşi Daisy (Margaret Daykin), ilginç fikirleriyle olaylara ışık tutarak gizemleri çözmelerinde büyük rol oynuyor.

Pip (Philip Hilton), sert mizaçlı anne ve babasından bir miktar korkan, kimi zaman kız kardeşi Bets ile geçinemese de her türlü soruna karşı onu gözeten bir karakter.

Takımın en küçüğü ve Pip'in kız kardeşi Bets (Elizabeth Hilton) sempatik tavırları ve çoğunlukla şans eseri de olsa yakaladığı ipuçları ile takımın göz bebeği.  

Gizem Avcıları'na en son katılan Tombik, ilk başta diğer üyeler tarafından pek istenmese de sivri zekası ve şaşırtan yetenekleriyle takımın bel kemiği haline dönüşüyor. Özellikle kılık değiştirme, kilitli odalardan kaçabilme ve görünmez mürekkeple mektup yazma gibi becerileriyle herkesi kendisine hayran bırakan Tombik'in en önemli artısı ise dünyalar şekeri bir köpeğinin olması.

İskoç teriyeri olan Bastır, takımın en sevimli üyesi. Sürekli olarak tavşan peşinde koşan Bastır, takıldıkları noktada dostlarına yardım ediyor.

Elbette ana karakterlere bazen destek bazen de köstek olan yan karakterler de var. Bunlardan en önemli iki karakter ise Bay Goon ile Müfettiş Jenks.

Polis Bay Goon, gerek sert tutumu, gerekse çocukların başarılarını göz ardı etme huyu ile önemli bir rol oynuyor. Gizemli olayları çocuklardan önce çözmeye çalışıp sürekli olarak onlara “Çekili Nordan” dese de, hiçbir olayı başarıyla çözememesiyle ünlü.

Çocukları birer yetişkinmiş gibi dinleyen ve çözdükleri her gizem karşısında hayranlığını saklamayan Müfettiş Jenks ise Bay Goon'un tezat karakteri.  İri gövdesi, ciddi tavırları ve dürüstlüğüyle herkesin beğenisini toplayan Bay Jenks, küçük arkadaşlarına olan güveni sayesinde olayları çözüme bağlıyor.

Yanmış Kulübenin Gizemi'nde, Bay Hick'in kulübesini kimin yaktığını; Kayıp Kedinin Gizemi'nde, ortadan kaybolan ödüllü bir Siyam kedisinin akıbetini; Gizli Odanın Gizemi'nde, Milton Konağı'ndaki gizli odanın gerçek anlamını; İsimsiz Mektupların Gizemi'nde, kasabada yaşayanlara gelen mektupları kimin yolladığını ve Kayıp Gerdanlığın Gizemi'nde tehlikeli soyguncuların çaldıkları gerdanlığın yerini canla başla ve bir o kadar da eğlenerek çözen Beş Gizem Avcısı ve Bir Köpek'e ortak olmak son derece keyifli.

Kategori: Haberler

Yorum yaz
mode_edit