menu

Rukas Perde Açılıyor ( 8.6/10)
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Bir kez daha "kara coşku"nun arka sokaklarındasınız...

Rukas, İsmail Güzelsoy'un Banknot Üçlemesi adını verdiği ve birbirinden tümüyle bağımsız romanlardan oluşan dizinin ikinci kitabı. Bu dizinin kitaplarının tek ortak noktası banknotun, yani kağıt paranın gizli bir başrol oynaması.

Rukas, paranın yüzünden hayatı okuyan Salih'in bir Boğaz kasabasına dağıttığı sırrının peşinde, yine birbirine açılan öykülerle sürüyor. Bir masal kahramanına dönüşmüş olan Salih'in sırrını çözmek Rukas'a düşecektir. Çünkü onun da sırrı gizlidir Salih'te.

Bir kez daha bir macera kitabı okuyacaksınız İsmail Güzelsoy'un elinden. Ancak yine bu maceranın gerisinde, paranın ve iktidarın çevresinde yaşananları, ihaneti, masalı, masallaştırmayı ve hesaplaşma kaygısını tartışan bir metinle kara bir coşkuyu paylaşacaksınız.

"Neden olmasın, belki de o iskemleye her baktıklarında Salih'in hayaletini görüyorlardı. Çerçevesinde yarım daire oluşturan gençlerin şaşkın bakışları altında, elinde tuttuğu paraya bir kez olsun dokunmuş olanların nefes kesen maceralarını anlatışını hatırlıyorlardı."
(Arka Kapak)

İLGİLİ BLOG YAZILARI

Yorumlar


paranın anlattıkları
May 11, 2006 17:02

Rukas üçlemenin ikinci kitabı.Sincapı çok beğendim Rukas da onun kadar başarılı. Kitaplar birbirinden bağımsız olmasına karşın bazı yerlerde Sincapa göndermeler var.Bu kitapta da para ve ihanet var.Üçlemenin sonuncu kitabını merakla bekliyorum.


Perde Açılıyor...
May 19, 2006 15:02

Rukas keyifli bir kitaptı, daha önce de söylediğim gibi masalsıydı.
En güzel yanı sanırım Salih için anlatılan öykülerdi.


Rukas'ın kasap lakabını almasına yol açan öykü tüylerimi diken diken etti, içe dokunan bir yanı vardı karısına olan sevgisinin. (romantizmden pek hoşlanmayan arkadaşlar epey sıkıldı sanırım. )

Polisiye ağırlıklı değildi kitap buna katılıyorum, ama konu açısından zengindi, siyaset, felsefe, arkeoloji, kalpazanlık..kurgunun gerisinde usta ayrıntılarla hatırlıyorum bu kısımları.

Sadece kitabın sonunun biraz zorlama olduğunu düşündüm, tamam kurgu ama bu kadar inanılmayacak biçimde bitmesiyle boşlukta hissettim kendimi.


paranın dili
May 20, 2006 14:25

İnanılmaz güzel bir dil, derin bir kurgu ile İsmail Güzelsoy Rukas´ı ile karşınızda. Söylenecek çok söz yok, nedenini okuyun, siz de anlayacaksınız.


Rumeli Kasabı
May 22, 2006 19:52

Romanı çok sevdim.
Esasında beni rahatsız eden yanları çok oldu. 180'li sayfalarda Rukas'ın arabesk olduğu kitapta vurgulanmadan evvel en az 2-3 kere, romanın arabesk yanları olduğunu düşündüm. Ayrıca inandırıcılıktan uzak yanları var. En başta, politikacının düzenlediği oyunun gerçekliği, toplumsal hafızanın bu kadar zayıf olduğu bir ülkede ne kadar hayatidir ki? Yani uğruna cinayetler işlenecek kadar diyorum. Ayrıca Salih'in 12 banknota kazıdığı suçlamanın içeriği pekala biliniyordu, neden kanıt teşkil etsin? Hayattayken bile ifadesi dikkate alınmamıştı; öldükten yıllar sonra niye önemli olsun? vs.

Ama yine başta dediğim gibi, romanı çok sevdim. Bence romanın başarısı, laf canbazlıkları, ufak tefek yan hikayeleri ile, epey keyifli, okurken bazı kısımları sağda soldaki insanlara okuttuğunuz türden bir roman olmasında yatıyor. Eşine az rastlanır türden, keyifli bir roman bu.

Zaman konusu:
Rukas'ın hapse girdiği yıllarda Ses dergisi yayınlanmaktaydı, çıktığı yıllarda Kalp Sağlığı Vakfı kurulmuş idi. Yani hapse girdiği yıllar 60'lı, çıktığı yıllar 90'lı yıllar olsa gerek. (?)

Kalp Sağlığı Vakfı:
İki el arasında bir kalp şeklindeki simgeleri ile romanın başlarında dalga geçiliyor, ortalarda neden olduğunu anlıyorsunuz...

Kurusıkı Tüfek:
İdam mangasında bilinmeyen bir tüfeğin, kurusıkı doldurulmuş olması, böylece mangadaki beher askerin, kurusıkı olan tüfeğin kendisinde olduğunu düşünerek kendini rahatlatması, çok çok etkileyici bir hikaye idi.

Sonuç: 8 / 10


Bu Romanın Dili Yeter
May 23, 2006 21:56

Gerçekten çok güzel bir dil kullanmış yazar. Sadece bu dili okumak için bile okunur bu kitap. Ama onun dışında da artıları var. Kurgu sağlam gibi. Salih ile insanın ilgisini çeken bir karakter yaratmış yazar. Rukas'ın ismini aldığı hikayesini iki kez okudum. İkincisinde sesli okudum ve çok duygulandım. Bence kitabın can alıcı yeridir. Okuduktan sonra kitaba ve kahramana farklı bir şekilde bakıyorsunuz. Önce pek anlayamadığınız, hisedemediğiniz Rukas, birden ete bürünüyor sanki.
Bence herkes okumalı. Türkiye'den iyi ve edebi yönü güçlü polisiyeler çıkabiliyor, kitap bunu ispatlıyor.


Sincap-Rukas
June 18, 2006 17:19

Banknot üçlemesinin bu ikinci kitabı da ilki kadar başarılı. İkinci kitapta polisiye daha ağır basıyor. Her ne kadar kitaplar birbirinden bağımsız denilse de Sincap'a pek çok göndermeler yapılıyor bu kitapta. Kitabı çözebilmek kolay değil. Yazar okurundan okumaktan fazla şeyler bekliyor. Üçüncü kitabı merakla bekliyorum.


Beğendim
June 26, 2006 14:03

Çok beğendim.
'Masalsı' bir anlatım, sıradışı bir konu.
İnsanın kendini kaptıracağı bir hikaye, hissedebileceği bir atmosfer.
Yazarın diğer kitaplarını okumaya karar verdim bu kitap ile.
Tavsiye olunur.


para para para vol.2
August 07, 2006 15:51

Karakterin kendi ağzından okuduğumuz geçmişin parçalarının yavaş yavaş önümüze sunulduğu,aynı adamın onu tanıyan her kasaba sakininin farklı bildiği hikayesiyle zenginleşen bir öykü.Sadece bir bölüm hariç tüm kitabı keyif alarak okudum.Anlatım tarzı ilk kitaba göre daha zevkli geldi.Kitapta zaman karmaşası ve bir anlamda mantık hataları olduğu farkediliyor ama bunlar çok da üzerinde durmaya değmez gibi geliyor.


Yorum yaz
mode_edit