menu

Hoş Cinayet : Polisiye Romanın Toplumsal Bir Tarihi ( 8.0/10)
Orjinal Adı:
Meurtres Exquis - Une Histoire Sociale Du Roman Policier (1984)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

"Ernest Mandel, çağımızın ünlü ekonomi-politikçilerinden biri. Ne var ki, yabancılaşma gibi ekonomik kökenli bir sorunu felsefi boyutlarını da ortaya çıkararak tartışabiliyor. Dahası günün birinde, polis romanı okuru olarak, alt başlığı 'Polisiye Romanın Toplumsal Bir Tarihi' olan Hoş Cinayet adında bir kitap yazabiliyor. Ufuk budur işte...Polis romanı da cinayet de yoz sorunlar olarak görünmüyor ona. Çünkü bir ekonomi- politikçi olarak, tüm toplumsal olguların ve olayların bir açıklaması olabileceğini biliyor. Kuramlarının ve yönteminin her alanda kullanabileceğini, sınanabileceğini de. Önsöz'de açıkça belirtiyor bunu: 'Bu kuramın üstünlüğü -ve geçerliliğinin ispatı- kesinlikle bütün bu olguları açıklayabilmesinde yatmaktadır.'" (Ahmet Okay/Milliyet, 30.5.1985) "Mandel, polisiye romanı, 'tarihi, mülkiyetin ve mülkiyet yadsınmasının, yani bizzat suçun tarihiyle özdeş olan' kapitalist- burjuva toplumundaki 'suçun içselleştirilmesi' süreci olarak ele alınıyor... Polisiye romanın geçirdiği tarihi serüven, doğası ve iç mantığı konusunda çoğu özgün ve okuyucu üzerinde düşündürecek saptamalarla dolu bir araştırma... Şu günlerde yayımlanmış en benzersiz, en zevkli kitaplardan biri..." (Fatih Özgüven/Cumhuriyet, 11.7.1985) (Arka Kapak)
Diğer Baskıları

Nopic


Yorumlar


Başucu Kitabı
February 10, 2006 03:54

Polisiye edebiyatla ilgilenen herkesin okuması gereken bir başucu kitabı.

Türün ilk örneklerinden, Conan Doyle ve Agahtha Christie'nin en üst noktasına çıkardığı Klasik Polisiyeye, kara romandan siyasi polisiyeye kadar geniş bir yelpaze içinde, polisiyeyi tarihsel ve toplumsal temeline oturtarak inceliyor.

Mandel, Marksist bir ekonomi politik uzmanı. Bu konuda pek çok akademik çalışması var. Bazı solcu arkadaşları, polisiye edebiyatla vakit öldürmemesi yönünde kendisini sık sık eleştirdiği için, kitabın başında neden böyle bir çalışma yaptığını da anlatmış. İki gerekçesi var, şöyle özetlenebilir; 1-İnsana ait olan hiçbir şey bana yabancı değildir. 2-Burjuva toplumu bir suç toplumudur ve suç edebiyatını incelemek, bizzat bu toplumdaki üretim ilişkilerini incelemektir.


Tarihi Temel
August 08, 2008 06:20

Polisiye ile ilgilenen herkes okumalı.Doğuşundan bugüne kadar polis romanlarının nasıl geliştiğini,değiştiğini toplumsa temelleriyle anlatıyor.
Çeviri biraz kötü


Yorum yaz
mode_edit