menu

Alan Savunması ( 8.0/10)
Orjinal Adı:
Amyna Zonis(1998)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Komiser Haritos yıllardır tatile çıkmamıştır. Karısının baskısına dayanamayınca Santorini Adası'nda baldızının evinde tatil yapmaya razı olur. Ancak, Komiser'i hiç de huzurlu günler beklememektedir. Adada meydana gelen deprem, ıssız bir noktada gömülü olan bir cesedin ortaya çıkmasına neden olunca kimliği belirsiz cesedi alıp Atina'ya götürmek ve cinayeti aydınlatmak Haritos'un üstüne kalır. Atina'da amiri, bir cinayet dosyası daha verir ona: Karanlık işlere bulaştığı söylenen Kosta Kustas, sahibi olduğu gece kulübünün önünde öldürülmüştür. Soruşturmayı derinleştiren Komiser, bu iki cinayet arasında şaşırtıcı bir ilişki olduğunu keşfeder, ardından da, kendini üçüncü lig takımlarından, paravan şirketlerden, politikacılardan örülü kirli bir mekanizmanın içinde bulur. Hedef dört koldan korunmakta, ağın kilit noktalarında olanlar tam bir Alan Savunması uygulamaktadırlar. Ardı ardına iki cinayet daha işlenince, olayın sandığından da büyük ve korkutucu boyutlara ulaştığını görür Komiser Haritos. İstanbul doğumlu yazar Petros Markaris Atina'nın bize hiç yabancı gelmeyen atmosferinde, medyası ve polisiyle soluk soluğa okunacak bir serüven sunuyor Alan Savunması'nda.

Diğer Baskıları

Nopic


Yorumlar


Her şey ne kadar tanıdık!
May 17, 2006 17:17

Bayıldım!
Yunanlılar ile bizim aramızdaki tek farkın din ve dil olduğuna inancım pekişti. Komiser Haritosun yaşamı, polis prosedürleri, vergi kaçırmalar, kara para aklamalar, Yunan sosyetesi, sümenaltı edilen dosyalar, paravan şirketler, kirli politikacılar, futbola odaklı yaşam, Yunan ev kadınları ve aile ilişkileri... Her şey ne kadar tanıdık ve ne kadar aynı!!
Ayrıca bu kitabın çevirisi uzun zamandır hiç okumadığım kadar güzel ve keyifli bir çeviri.
Zevkle okuyacağınız ve yer yer çok güleceğiniz hoş bir polisiye.
Tavsiye olunur.


Yalanan Dedektifin Sevimli Öyküsü
July 04, 2006 11:42

ALAN SAVUNMASI
Petros Markaris

Cinayet Masası dedektifi Haritos’un yakasını, tatile çıktığı Ege adasında bile bırakmaz cesetler.Ufak bir deprem sonucu oluşan heyelan ile adanın ıssız bir köşesinde bir ceset açığa çıkmıştır. Yerel polis örgütünün elindeki olanakların yetersizliği nedeniyle Haritos, cesedi Atina’ya götürerek soruşturmayı üstlenmek zorunda kalır.
Atina’da Haritos’u yeni bir soruşturma beklemektedir.Bir işadamı öldürülmüştür,kendine ait gece kulübünün önünde.Soruşturmaları yürüten Haritos,adada bulunan cesedin III.lig takımlarının maçlarını yürüten bir hakeme ait olduğunu,öldürülen iş adamının III.ligde birden fazla takımın gizli patronu olduğunu görür.Öldürülen iki kişi arasında ilişki var mı,varsa bu ilişkinin boyutları nedir?
Haritos, soruşturmayı derinleştirdikçe öldürülen işadamının gizli patronu olduğu pek çok şirket keşfeder.Bu şirketler işadamının III.ligdeki futbol takımlarına finansörlük yapmaktadır.Söz konusu olan vergi kaçırılması mı,yoksa kara para aklanması mıdır,her ikisi de olabilir mi? Öldürülen işadamının kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarında,en popüler politikacı olarak çıkan eski bakan’ın,gece kulübünde çalışan bir bayanla yatakta çekilmiş fotoğrafının,işadamına ait gizli bir büroda bulunmasının anlamı nedir?
Mankell’in Wallander’i gibi,artık bağımsızlığına yelken açan çocuğuna bakıp,yaşlanmanın hüznünü duyan bir kahraman Haritos,gerektiğinde politik davranmasını da becerebilen gerek mesleğinde,gerekse özel yaşamında.Ama olabildiğince sevimli,karamsar değil Wallander gibi.


Yorum yaz
mode_edit