menu

26.62 Yakaza
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

26.62 Yakaza, enerjinin sırrına ulaşan ama bunun henüz bilincinde olmayan; kırk beşinci yaş gününde, ameliyat masasında hayatını kurtardığı hastasını, görünürde ortada hiçbir sebep yokken öldüren bir cerrahın yolculuğunu anlatıyor.
Polisler Soysal’ın neden böyle bir cinayet işlediğini araştırırken, kendilerini zihninde sırlar barındıran emniyet amiri Fatih Baki Yılmaz’la karşı karşıya bulurlar.
Tıpkı tasavvuf gibi diğer kadim ezoterik öğretilere göre de her şeyin özünde enerji vardır. Var olanı kâinata bağlayan ve her şeyle ortak kılan öz bu enerjidir. İnsanın özündeki sırra ulaşması, her şeyin ve herkesin sırrına ulaşması demektir. Sırra ulaşan, artık herkestir ve her şeydir. Enerjinin ta kendisidir. Soysal bunu keşfettiği anda artık yeni bir yolculuğa çıkar. Gerçeğin yanı sıra kızına ulaşmaya çalışacaktır… Öldürüldüğünü söylediği ama kimseye varlığını ispat edemediği, hiçbir yerde yaşadığına dair bir kanıtın olmadığı kızına.
Polisin yürüttüğü tahkikat süresince herkes gerçeklerle yüzleşir. Kendi gerçekleriyle. En başta da Soysal… Ya da Fatih Baki Yılmaz. Fatih. Kızına ve karısına ulaşmayı her deneyişinde, ailesinden bir adım daha uzaklaşıp, gerçeğe biraz daha yaklaşır. Her yaklaştığında biraz daha yabancılaşır kendisine… Çünkü bilmediği şey yeryüzünde insanların sayısı kadar gerçek olduğudur…
26.62 Yakaza başlangıçta gerçeğin bilim kurguya, finaldeyse bilim kurgunun gerçeğe dönüştüğü bir roman.
 
Fatih duraksadı bir an. “Sadece sen ve ben varız sanıyordum.” diye gevelendi. Bir teknoloji marketinin önünde durmuşlardı bu esnada. Devin gücü elinde tutanları düşünmesini istedi Fatih’ten. Aklına gelen ilk üç ismi saymasını istedi. Arkalarında, vitrindeki televizyonlarda Trump, Putin, Kim Jong-Un, Mark Zuckerberg ve Bill Gates’le alakalı haberler dönmekteydi. Fatih ardındaki bu yüzlerden habersiz, öylece bakıyordu Devin’in yüzüne. Devin “Onları, diğer herkes gibi tanıdığına emin misin? Herkesi tanıdığın kadar?” diye sordu. Fatih gayet net bir tonla “Evet.” diye karşılık verdi.
Devin gülümsedi. “İyi düşün. Odaklan. Bence onları herkesi tanıdığın kadar değil, herkesin tanıdığı kadar tanıyorsun. Devlet liderleri, büyük şöhretler, multi-milyonerler kodu kendi çıkarları için dönüştürüyor.”


İLGİLİ BLOG YAZILARI

Yorumlar


Polisiye Olmaktan Çıktı
January 25, 2023 11:23

2022 Kristal Kelepçe adayıdır.

Her sene biraz doğaüstüne, fantazyaya kaçan adaylarımız oluyor. Bu seneki de bu idi.

Ben multidisipliner, türler arası romanlar severim. Birden fazla janr bir araya gelebilir, güzel şeyler de çıkabilir. Kendim de bilimkurgu polisiye yazmışlığım var. Fakat doğaüstü ile polisiyeyi bir araya getirmek gerçekten çok zor bir iş. Zira polisiye, tüm soruların insanın mantığına yatar şekilde cevaplanmasını zorlayan bir tür olduğu için, sorulara fazla doğaüstü cevaplar verildiğinde polisiye okurunun mantıklı cevap isteği tatmin edilmemiş oluyor. Doğaüstü polisiyeye karşı değilim ama, denge tuturulamaz ise sıkıntı var demektir. Polisiye kurgu tutarlığından yüksek not veremediğimiz için yarışma bakımından yapacak fazla bir şey yok.

Evet ortada göz önünde işlenmiş bir cinayet var, katilin kim olduğu da belli. Neden işlendiğini anlamaya çalışan ve kaçan katili yakalamaya çalışan polislerimiz de var. Bu bakımlardan baktığımızda, suç var, gizem var, çözecek adam var. Evet polisiye. Fakat çözüm geliyor, hakikat-merkezi enerji-her şeyin bütün olması-hepimiz bütünün parçalarıyız-paralel evrenlere bağlanıyor. O noktadan sonra mantık arayışını bıraktığımız için polisiye kurgunun da peşini bırakmış oluyoruz.

Bu kitap doğaüstünü ciddiye alma tutumuyla bana 'I Origins' filmini çağrıştırdı. Çok da sevdiğim bir filmdir. Fatih Baki'nin ailesine ulaşma çabası hoşuma gitti.

Türkçesi iyiydi, kendini okutuyordu, tempoyu düşürmüyordu.

Fakat sürekli kim olduğu değişen karakterler, hele de çok sayıda olunca, akılda kalıcı olamadılar maalesef.

Başak Angigün, romanın başında Ahmet Kural ile yakın arkadaş olduklarını zaten bize söylemişti. Romanın içinde de çok sayıda tekrar eden Ahmet Kural vurgusu var ve bir noktada Ahmet Kural romanın kahramanı haline de geliyor. (Karakterlerin sürekli kim olduklarının değiştiğini belirtmiştik.)

Türü sevenler severek okuyacaklardır.


Yorum yaz
mode_edit