menu

Çıkmaz Sokak Çocukları
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Merdivenlerin sonunda yüzükoyun yatan bir ceset vardı. Bacakları üst kat zemininde, belden aşağısı basamaklardaydı. Sağ elinin gevşemiş parmakları halen bir tabanca tutuyordu. Arkasında iki metreye yakın kızıl bir leke bırakmıştı. Sürünerek de olsa uzaklaşmaya çalıştığı açıktı. Ziya cesedin başını çevreleyen lastiğe baktı. Yüzünde maske olduğunu anladı. Cesedin üzerinden atlayarak, diğer tarafına geçti. İki basamak indi. Olduğu yerde çömelip cesedin yüzüne baktı. Kendisine gülümseyen bir fare görünce şaşırdı. Cesedin yüzünde plastikten yapılmış Mickey Mouse maskesi vardı. Kendi kendine, “Ne ki bu şimdi?” diyerek doğruldu.

Ailevi sorunlar, maddi yükümlülükler, kısıtlanmış özgürlükler, bağımlılıklar ve bir anda ortaya çıkan birden fazla cesedin gizemiyle Cenk Çalışır, okuru bu kez sofistike bir maceranın içine çekiyor.

Oğlak Yayınları, Cenk Çalışır’ın yeni polisiye romanı Çıkmaz Sokak Çocukları’nı Maceraperest Kitaplar arasında yayımlamaktan gurur duyar.


İLGİLİ BLOG YAZILARI

Yorumlar


SOFİSTİKE VE BASİTİN BİRLEŞİMİ.
October 26, 2021 10:43

Cenk Çalışır bu romanında sofistike bir olaydan basit gerçekliğe evrilişin polisiyesini yazmış.. Kendini okutan ve bence alt okumalara da açık bir roman..


İyi roman ama Cenk Çalışır'ın en iyisi değil
February 15, 2023 17:58

Bu kitap 2022 Kristal Kelepçe adaylarındandır.

Cenk Çalışır bu kez bir 'police procedural' yazmış. Başkomiser Ziya ve ekibi aynı evi aynı anda soymak için girmiş gibi görünen iki farklı çetenin ve ev sahiplerinin hepsini evin içinde ölmüş bulur. İki çetenin birbirinden haberleri yoktur, kişilerin tanışıklıkları yoktur. Olasılık, aynı soygun için aynı eve aynı anda tesadüfen girilmesinin anlamsızlığını işaret ettiği için Başkomiser Ziya ve ekibi araştırmalara başlarlar.

Cenk Çalışır'ın daha önce Her Öykü Bir Temas Bırakır serisinin ikinci kitabını okuyup beğenmiştim. 2020 Kristal Kelepçe adayları arasında da Beria'sını okuyup çok beğenmiştim. Çıkmaz Sokak Çocukları mı, Beria mı derseniz, Beria derim. Beria'nın emekli polis kahramanı okurun zihninde daha çok yer eden, daha çok benimsenen bir kahramandı. Ziya'yı ve ekibini aynı ölçüde akılda kalıcı bulmadım.

Cenk Çalışır'ın polisleri, olasılıkları değerlendirerek mantıksal çıkarımlarda bulunuyorlar. Bu kısmı çok sevdim. Neden diyeceksiniz? Çünkü inanmayacaksınız ama çok az yerli polisiyede polisler gerçekten kafalarını kullanarak cinayet çözüyorlar. Enteresan, ama istatistik bu maalesef. Cenk Çalışır'ın bu nevi pozitivist ve matematiksel düşünme sistemine yabancı olmadığı, romanı okurken çok net hissediliyor.

Silahlı çatışmanın kurbanlarından Elif'in günlüğünden okunan öyküsü çok iyi yazılmış olmakla birlikte romanda yüzdesel olarak fazla yer kapladı ve beni ana konudan biraz koparttı. İlaveten, olayın çözümüne katkı sunacak bilginin %70'ini Elif anlatmış oldu bize.

SPOILER --- Herkesin çıkmaz sokakta oturuyor olmasına mantıksal bir açıklama gelecek diye beklentiye girdim. Kitabın ismi de bu yönde bir umut vermişti. Ama çözüm bu yönde çıkmadı. SPOILER BİTTİ

SPOILER 2 ---- Salim'in yakalandığını anladıktan sonra her şeyi ballandıra ballandıra anlatmasını yadırgadım. Sonuçta Salim sadece otomobil çalmış, silah bile temin etmemişti. Cinayetleri o işlememişti, işletmemişti. Mümkün olacak en az suçlamayla ve en az cezayla bu işten yırtmak için çok daha az konuşması ve farklı şeyler anlatması beklenirdi. Salim o kadar kendisini kaptırıyor ki, "Olaylar şöyle şöyle gelişseydi, bunlardan ikisini üçünü öldürüp gömecektim" bile diyor. SPOILER BITTI.

Velhasıl kurgusu yerli yerinde ve hem dil hem edebiyat bakımından gayet iyi yazılmış kuvvetli bir yerli polisiye var elimizde. Keyifle okuyacaksınız. Ama Cenk Çalışır'ın en iyi işi mi derseniz, 'Beria'nın yeri ayrıdır derim.


Yorum yaz
mode_edit