menu

İstanbul Portresi
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
-
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

"İnsan neden unutur ve neden unutulmuşu hatırlar?

Peki bir şehrin portresi resmedilebilir mi?

Sanal âlemde işlenen bir cinayet... İstanbul'un çeşitli noktalarına bırakılan üç cansız beden...

 Doğu ve Batı resim sanatının öncüleri Vincent van Gogh ile Osman Hamdi Bey’i bir araya getiren akıl almaz olaylar silsilesi ve İstanbul'un kadim sokaklarında cirit atan Kaplumbağa Terbiyecisi kostümlü bir katil zanlısı...

İstanbul Pera Müzesi’nde başlayan macera, Paris Louvre ve Berlin Alte Nationalgalerie Müzelerine kadar uzandıktan sonra Eskihisar Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi’nde son bulacak!
İyilerin ve kötülerin iç içe geçtiği, Doğu ve Batı medeniyetlerinin harmanlandığı çok bilinmeyenli bir denkleme hazır olun!

Şifre Bilimci Milas Ulukan ve Şifreli Dosyalar ekibinin başrolde olduğu soluk soluğa okunacak polisiye türünde bir İstanbul masalı..."

 


İLGİLİ BLOG YAZILARI

Yorumlar


Çok iyi bir gençlik polisiyesi
July 19, 2022 15:42

Bu romanı 2021 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı adayları arasında okudum.

Kayahan Demir'in polisiye kurgusunu 'Cinayet Süsü' filminin kurgusuna benzettim. SPOILER BAŞI farkındalık yaratmak için faili meçhul cinayet kurbanlarını, yarattıkları yepyeni cinayet sahnelerine yerleştiren bir ekip. Burada farklı olan, yaratılan sanatın sanal gerçeklik içinde yaratılmış olması. SPOILER BITTI

Sanal gerçeklik görüntüsü içinde işlenmiş cinayet fikrini çok beğendim. Kayahan Demir fantazya ve bilim kurgucu yönünü polisiyeye, fantazya ve bilimkurgu türlerine kaymadan katmayı çok güzel başarmış.

Osman Hamdi Bey üzerine çok şey öğrendiğim bir roman oldu. Gerçekten az biliyormuşum. Osman Hamdi Bey'in tüm önemli resimlerini tekrar açıp baktım. Ayrıca konusu geçen mimari eserlerin de görsellerine bakmama vesile oldu bu kitap. İyi ki okumuşum. Bu binaları çocuklarla da gezeceğiz.

Vincent van Gogh kullanarak doğu-batı, önemi unutulmuş-önemi sonradan fark edilmiş gibi bazı tezatlar yapılıyor. Yine de bence van Gogh'a gerek yokmuş. Osman Hamdi Bey'den rol çalmış, mesajı dağıtmış. Sadece Osman Hamdi Bey ile kalınsaydı daha hoşuma gidecekti.

Şifreli Dosyalar Ekibi, gerçek hayatta örneği olmayan bir dedektifin polis ile gerçek hayatta olamayacak bir işbirliği. Polisiye süreçler de fazlaca sempatik. Şifreli Dosyalar Ekibi Enid Blyton'un Gizli Yediler'i gibi bir şey... Tam da bu yüzden, Timaş'ın kitap üzerinde belirttiği gibi bir 'gençlik' romanı. Resim ve mimarlık tarihine ilişkin bilgiler veriyor, 'gore' içerik yok, karanlık kurgu yok, argo-küfür yok, ekip çok şirin, kötüler kötü bile değiller, ayrıca sanal gerçeklik kullanarak teknolojik gündem de yakalanıyor. Gençlik kütüphanesi için ideal bir polisiye. Çocuklarıma okumaları için vereceğim.

2021 yılının başarılı romanlarından birisi olduğunu düşünüyorum. Nitekim Kristal Kelepçe kapsamında bu romana özel bir plaket/sertifika da verildi.


Yorum yaz
mode_edit