menu

Yarınsız Ülke
Orjinal Adı:
In the Morning I'll Be Gone (2014)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Büyük ses getiren bir firar geçmişle kişisel bir hesaplamayı beraberinde getirebilir, daha da önemlisi bir ülkenin kaderini değiştirebilir mi?

Kızağa çekilen Dedektif Sean Duffy’nin artık kaybedecek bir şeyi yoktur, ama kazanacağı çok şey vardır. İngiliz Gizli Servisi gelip kapısını çaldığında Sean onların kendisinden ne istediklerini he-men tahmin eder. IRA’nın önde gelen bir bombacısı, Sean’ın öğrencilik yıllarından arkadaşı Dermot McCann hapishaneden kaçmıştır.

Sean, Dermot’u bulmaya çalışırken kendisini ona götürebilecek bir kadın çıkar karşısına: Kadın, içerden kilitli bir barda esrarengiz biçimde ölen kızı için adalet aramaktadır. Sean bu “kilitli oda problemini” çözerse, karşılığında ondan Dermot’un nerede olduğu bilgisini alacaktır.



Yorumlar


Pişman etmiyor
June 16, 2023 16:53

Çok iyi yazılmış bir roman. Storytel'de Gerard Doyle'un İrlanda aksanıyla seslendirmesiyle dinledim, tadından yenmedi.
80'li yılların kaotik politik ortamında, Kuzey İrlanda'da geçiyor. Protestan İngiliz Kraliyet polis teşkilatında dedektiflik yapan Katolik İrlanda asıllı Sean Duffy, muhtemel bir MI5 komplosuyla görevden alınır. Şimdi MI5 onu göreve iade etmek için Dermut McCann'ın yerini bulmasını istemektedir. McCann IRA bombacısı olmasının yanı sıra, Duffy'nin eski okul arkadaşıdır.
Duffy hiçbirisinin konuşmayacağını bile bile McCann'in eski aile üyeleriyle görüşmeye başlar. Bir tanesi, dört yıl önce öldürülen kızının intikamını almayı istemektedir. Kızının katilini bulması karşılığında McCann'in yerini söylemeyi kabul eder. Dört yıl önce işlenmiş bu cinayet ise tam bir kapalı oda gizemidir.
McKinty bize tek bir roman içinde tüm polisiye janrlarını bir arada sunuyor: Altın-çağ kapalı oda gizemi, kara romanlardan fırlamış, alkole düşkün depresif dedektif tiplemesi, soğuk savaş dönemi İngiliz casus romanı kurgusu, Amerikan tarzı operasyon-baskın-bomba-silah-çatışma aksiyonu. McKinty bunların hepsini, okuru rahatsız etmeden doğal bir örgü içinde bize sunuyor. Sevmeyelim de ne yapalım bu kitabı?
Bu benim okuduğum ilk Sean Duffy romanı. Seride üçüncüymüş. Önceki ikisini okumamış olmak hiç eksik hissettirmedi.
Sadece kitabın isminin neye gönderme olduğunu anlayamadım. Ne İngilizcesini ne Türkçesini...


Yorum yaz
mode_edit