menu

Bohemya'da Skandal
Orjinal Adı:
-
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes'un maceralarına, büyük bir başarıya ulaşan 'Kızıl Dosya' ve 'Dörtlerin Yemini'nin ardından kısa hikayelerle devam etti. Sir Arthur Conan Doyle'un yazdığı sırayı takip ederek yayınladığımız bu hikayeler, yazarın üslup gelişimine gözle görülür kanıtlar oluşturuyor. Gerçekten de eleştirmenler Conan Doyle'un en başarılı olduğu alanın kısa hikayeler olduğunda birleşiyor. Bu hikayeler vasıtasıyla yalnızca Sherlock Holmes'un münzevi yaşantısı v edahiyane yetenekleri hakkında bilgi sahibi olmakla kalmıyor; aynı zamanda dönemin toplumsal yaşamına dair çok önemli sosyolojik ilgiler ediniyoruz. Hiç kuşkusuz okuma keyfinden bir cümle olsun ödün vermeyen bir anlatımla.
Diğer Baskıları

Nopic Nopic Nopic Nopic


Yorumlar


İlk öyküler
February 19, 2006 13:37

Bohemya'da Skandal
Meşhur Irene Adler'in arz-ı endam ettiği, Holmes'ü faka bastırdığı öykü. Irene Adler Holmes için kadın cinsinin bütün üyelerinden üstündür. Bohemya kralı Wilhelm Gottsreich, bir gençlik aşkının kendini zora sokması sebebiyle Holmes'a başvurur. Kral yakın zamanda İskandinavya prensesi ile evlenecektir; ancak gençlik aşkı Irene Adler'in, birlikte çektirdikleri bir fotoğrafı kullanarak, kendisine şantaj yapmasından çekinmektedir. Holmes'ün görevi fotoğrafın geri alınmasıdır.

Holmes, Adler'in evinde yangın çıkarsa kadının doğal olarak fotoğrafı güvenceye almak isteyeceğini düşünür. Rahip kılığında Adler'in evinin önünde kendi tezgahladığı bir sokak kavgasına karışır, yaralanmış taklidi yapar. Adler onu içeri taşıtır. Watson sis bombası atarak yangın çıktığının sanılmasını sağlar, böylece Holmes fotoğrafın nerede saklandığını öğrenir. Ama Adler onun Holmes olduğunu anlar, erkek kılığına girip takip eder, hatta iyi geceler diler. Bir sonraki gün Holmes evi boş bulacaktır, sadece kendisine yazılmış bir mektup bulabilir.

Öykü işlenmiş bir suç içermez. Ya da işlenen tek suç, Holmes tarafından işlenmiştir.

Genel- Başarısız bir vaka.
Genel- Suç içermeyen bir vaka. (Suç önlenir.)
s.09 Holmes ve Kadınlar
s.21 Holmes nasıl para kazanır?
s.22 Holmes seyis kılığında
s.26 Holmes nikah şahidi
s.27 Holmes yasalara aykırı davranıyor.
s.29 Holmes rahip kılığında
s.39 Holmes Irene Adler'in Fotoğrafını alıyor.

Kızıl Saçlılar Birliği
Bay Jabez Wilson, bir rehinci dükkanı işletmektedir. Kalfası Vincent Spaulding, Kızıl Saçlılar Birliği tarafından gazeteye verilen bir iş ilanını, saçları kızıl olan Bay Wilson'a gösterir. Yarım günlük mesai gerektiren bu iş epey iyi koşullar vaadetmektedir, başvuranların kızıl saçlı olması şart koşulmaktadır. Birçok kızıl saçlı arasından By Wilson işi almaya muvaffak olur. İyi para getirmesine karşın anlamsız olan bu büro işi bir ay sonra büronun kapısında asılı olan "Kızıl Saçlılar Birliği dağılmıştır" ilanı ile son bulur. Birliğin izini bulamayan Wilson Holmes'e başvurur.

Wilson'un kalfası, suç ortakları ile beraber, rehinci dükkanından civardaki bankaya tünel kazmaktadır. Wilson'u tünel kazılırken uzak tutmak için kızıl saçlılar birliği masalını uydururlar. Zamanında olayı anlayan Holmes, banka müdürü ile beraber bankada nöbet tutarak tünelin ucundan çıkan suçluları yakalar.

Genel- Suç içermeyen bir vaka. (Suç önlenir.)

Bir Kimlik Vakası

Bayan Mary Sutherland, garip bir şekilde ortadan kaybolan sözlüsü Hosmer Angel'ın bulunması için Holmes'a başvurur. Mary, annesi ve üvey babası ile yaşamaktadır. Üvey babası despotluk etmekte, Mary'nin davetlere katılmasını, sosyal hayata iştirak etmesini engellemektedir. Üvey babasının bir iş gezisinden yararlanan Mary, bir baloya katılır ve orada Hosmer Angel ile tanışır. Daha sonra da benzeri fırsatlarda Bay Angel ile görüşür. Evlenmeye karar verirler. Ama tam evlenecekleri gün Hosmer Angel ortadan kaybolur. Kayıplara karışacağının işaretini de daha önceden vermiş, Mary'ye, "Olaylar yolunda gitmez de beni kaybedersen bil ki eninde sonunda sana döneceğim" gibi garip sözler sarfetmiştir.

Mary'nin babasından miras kalan geliri üvey babası Bay Windibank kullanmaktadır. Evlenince bu gelirden mahrum kalacağını iyi bilen üvey babası, Mary'nin hayali bir sevgiliyi sonsuza dek bekler durumda kalması için Hosmer Angel kılığına girmiş, böylece Mary'nin uzun yıllar daha gelirini kullanma şansını yakalamıştır. Holmes, inanmayacağını bildiği için durumu Mary'ye açıklamaz.

Öykü suç içermez, sadece muamma içerir.

Genel- Başarısız sayılabilecek bir vaka.
Genel- Suç içermeyen bir vaka
s.75 "Hayatın kendisi bir insanın uydurabileceği her şeyden daha ilginçtir. Sıradan varoluşa ait şeyleri algılama aşamasına hiçbir zaman gelemeyeceğiz."
s.75 Holmes'ün basit vakaların çok güç çözüleceğine ilişkin görüşleri
s.76 Holmes nasıl para kazanır?
s.95 Holmes yasalara aykırı davranıyor.
s.97 "Bir kadının hayalini elinden almak, bir kaplanın yavrusunu almaya benzer. Hafız'da da en az Horace'ta olduğu kadar mana ve dünya bilgisi vardır"

Boscombe Vadisi Gizemi

Holmes'ün taşrada geçen ilk öyküsü. Avustralya'dan zengin biri olarak dönen John Turner, Boscombe vadisi'nde kızı ile yaşamaktadır. Avustralya'dan tanıdığı Charles McCarthy de onun kiracısıdır, ve çiftliklerinden birini idare etmektedir. McCarthy ormanda başına aldığı bir darbe ile öldürülür. Baş şüpheli, babasının ölümünden çok kısa bir süre evvel ormanda onunla tartıştığı görülen oğlu James Mc Carthy tutuklanmıştır. Holmes, James'ın masum olduğuna inanan Bayan Turner'ın davetiyle Boscombe vadisine gelir.

John Turner asıl servetini Avustralya'da bir tren soygunundan elde etmiştir. McCarthy ise o tren soygununda yüzünü gördüğü halde canını bağışladığı makinisttir. Şantaj ile Turner'ın servetinden pay sahibi olmayı başarmıştır. Nihayetinde oğlunu Turner'ın kızı ile evlendireceğini söyler. Bu bardağı taşıran son damla olur. Ormanda John Turner tarafından öldürülür.

s.101 Watson'ın Evliliği. Karısının ne denli anlayışlı olduğu ortaya çıkıyor.
s.102 Holmes'ün basit vakaların çok güç çözüleceğine ilişkin görüşleri tekrarlanıyor.
s.132 İlahi adaletin tecellisi.

Beş Portakal Çekirdeği

John Openshaw, Holmes'a başvurur ve hikayesini anlatır. Çocukluğunun bir bölümünde amcası Ellias ile yaşamıştır. Ellias uzun yıllar Güney Amerika'da yaşamış, sonradan İngiltere'ye dönmüş biridir. Bir gün beş portakal çekirdeği içeren, zarfın iç kısmında sadece K.K.K. yazan bir posta gelir. Ellias bundan ölesiye korkar, ardından çok sinirlenir ve eski bir kutunun içindeki belgeleri ateşe verir. Vasiyetini hazırlar. Tüm malvarlığını kardeşine, (John'un babası) bırakır. Kısa süre sonra da ölü bulunur. Ölümünün kaza olduğuna hükmedilir. 1 yıl sonra, John'un babası Joseph de, yine portakal çekirdekleri içeren bir zarf almasının akabinde, yine kaza sanılacak şekilde ölü bulunur. Şimdi aynı posta John'a da gelmiştir ve Holmes'a başvurur.

Holmes mektupların postaya verildikleri yerlerin, Amerika'dan gelen bir geminin uğrak yerleri olduğunu farkeder. Suçlular, Ellias'ın zamanında ihanet ettiği Ku Klux Klan örgütü üyeleridir. Ellias'ta onlar için önemli bazı belgeler vardır. Holmes son Openshaw'ın da öldürülmesini engelleyemez. Katilleri de yakalayamaz, zira gemi batmıştır.

Genel- Başarısız bir vaka.
s.138 Adını anmadan Irene Adler'den bahsediyor.
s.158 İlahi adaletin tecellisi.

Bükük Dudaklı Adam
Vaka, bir cinayete kurban gittiği düşünülen Bay St. Clair'in eşi tarafından Holmes'a ulaşmıştır. Bayan St. Clair, bir gün çarşıda, tekinsiz bir mahalleden geçerken bir binanın üst katında aniden kocasını görür. Kocası birden içeri çekilir. Bayan St. Clair eşinin başının dertte olduğunu düşünerek binaya girmek ister, ama sahibi tarafından engellenir. Bina, en alt katı afyon tekkesi olan bir binadır. Üst katlar ucuz kiralık odalardan oluşur. Afyon tekkesi ile odalar aynı kişiye aittir.

Polis nezaretinde odaya girilebildiğinde sadece bir dilenci ile karşılaşılır. Dilence inkar etse de, üzerinde Bay St. Clair'a ait eşyalar bulununca tutuklanır. Hiçbir şekilde açıklama yapmamaktadır.

Dilenci, kılık değiştirmiş olan Bay St. Clair'den başkası değildir. Bir gün çalıştığı gazete adına yaptığı bir araştırma gereği, bir günlüğüne dilencilik yapmış, kazandığı paranın çokluğuna hayret etmiştir. Ardından sürekli dilencilikle para kazanmaya başlamış, o odayı da kıyafet değiştirmek için tutmuş. Karısı ile tesadüf eseri karşılaşınca, bu durumu gizlemek için mecburen dilenci kılığına geri dönmüştür.

Genel- Suç içermeyen bir vaka
s.166 Holmes afyon tekkesinde, tebdil-i kıyafet, afyon piposu tellendirmektedir.
s.168 Holmes evinden ayrılmış.
s.179 Holmes'ün hatalı tahmini


İlk Öyküler
June 03, 2009 12:41

Kitapta altı öykü var.Bohemya'da Skandal,Kızıl Saçlılar Birliği,Bir Kimlik Vakası,Boscombe Vadisi Gizemi,Beş Portakal Çekirdeği ve Bükük Dudaklı Adam.
Bohemya'da Skandal,Poe'nin Çalınmış Mektup öyküsüne benziyor.Kızıl Saçlılar Birliği.Bir Kimlik Vakası ve Bükük Dudaklı Adam öyküleri basit
Bu kitaptaki en güzel öykü Boscombe Vadisi Gizemi'ydi bana göre


Yorum yaz
mode_edit