menu

Sırça Anahtar ( 8.4/10)
Orjinal Adı:
The Glass Key (1931)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Demokrasi denen politik oyunun kulisinde sahnelenen karanlık bir oyun. Oyunun başrolünde iki erkek. Bileğine sıkı, gözü kara. İki yeraltı adamı. İki sıkı dost... Önlerinde fırsatlar. Güç ve para... Zirveye uzanan merdivenler. Omuz omuza tırmanılacak basamaklar... Ama aşk denilen bela. Tıpkı cinayet gibi planları bozmak için vardır. Hayatın o benzersiz mantığını bize dayatması için. Ve yazgı kendi lisanınla konuşmaya başlar. Politik çıkarlar. İnsan olduğunu söyleyen mahlukların ne menem canavarlar olduğunu gözler önüne sererken. Dostluklar da aşkın mihenk taşında bir bir sınanır, iç içe açılan entrika dolu odaların kapılarının kilitleri sırça anahtarlarla açılır. Karşımıza çıkan gerçek hiç de güzel değildir... Ama yaşam ne kadar sert olursa olsun yine de güzeldir... Elbette yeterince cesur olanlar için...
-Ahmet Ümit-

Polisiye cepte serisi, Raymond Chandler'ın ardından polisiyenin türünün büyük ustası Dashiell Hammett ile devam ediyor. Hammett serisinin ikinci kitabı olan Sırça Anahtar. Sinan Fişek'in yetkin çevirisi ile okurlarıyla buluşuyor. Everest yayınları durak Amerikan polisiyesinin kült isimlerinden Dashiell Hammett külliyatını. Türk polisiyesinin usta ismi Ahmet Ümit'in editörlüğünde sunmaktan mutluluk duyuyoruz.
(Tanıtım Bülteninden)
Diğer Baskıları

Nopic Nopic


Yorumlar


okunsun
February 03, 2006 18:55

turun tum genel ozelliklerini içinde bulunduruyor, çunku klasik polis hikayelerinin ilk orneklerinden. okuyunca heyecanlanmayacaksiniz, ben bunu zaten bir yerde okudum diyecekseniz, zaten oyle. daha sonra yazilan bir suru polisiyede buradaki karakterler, olaylar, davraniş kaliplari tepe tepe kullanildi. bu alt turun citizen cane'i gibi, bugun yeni gelmesi imkansiz, ama oğrenmek için okunmasi gerekli.
o donemlerde 1950'lerin beatnik'leri de hammet hayranidir ilginç bir şekilde, belki de toplumu çok baska bir noktadan anlatabildiği ve karakterlerine oldukça insani ozellikler verebildiği için.


Organize Suçun İlk Örneklerinden
February 10, 2006 04:12

Hammett bu kitabıyla kara romanın ilk örneklerinden birini veriyor. Vakayı, muamma üstüne değil de suç olgusu üstüne kuruyor. Ancak "kim yaptı?" sorusu da bütünüyle gözardı edilmiş değil. Kenti yöneten çeteler arasındaki rekabet sonucu kan gövdeyi götürüyor. Resmi bir sıfatı olmayan dedektifimiz, bu organize suçlular arasında bir hayli zorlanıyor. Bileği çok sağlam olmasına rağmen bu derece dayak yiyen ikinci bir dedektif yoktur sanırım. İşte Hammett suçun, "nasıl" ve "neden" işlendiğini, gerçekçi bir şekilde anlattığı bu topulmsal atmosferle sağlıyor.

Hemingway'in, Hammett'in üslubunu kıskandığı da söylenir.


Yorum yaz
mode_edit