menu

Dokuz Düğümlü İp ( 7.8/10)
Orjinal Adı:
The Burning Court (1937)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Kitap Serileri:
Sizin Puanınız:

"Yaşayan Ölüler" olabilir mi? Yüzlerce yıl önce ölmüş bir kimse, bugün başka bir insanda, hayatını yeniden yaşayabilir mi?... (Ön Kapak)


Yorumlar


Fantastik öğeli polisiye
November 09, 2007 02:49

Aslında mükemmel bir polisiye.
Ama araya serpiştirilmiş fantastik unsurlar bence polisiyenin kusursuzluğuna gölge düşürmüş. Yine de Carter Dickson'ın kurgu yeteneğinin ortaya konması bakımından mutlaka okunması gereken gerçek bir klasik.


polisiye ve fantastik
September 12, 2008 04:26

[color=#FF0000]John Dickson Carr-The Burning Court-Dokuz Düğümlü İp[/color]
[color=#0000FF]The Burning Court-Dokuz Düğümlü İp 1937 de yazılıp yayınlanmış.Yayınlandığı zaman polisiye roman kurallarına uymadığı için epey tartışma yaratmış.[/color]
[spoiler]Çünkü kitabın son üç sayfası olayları doğaüstü güçlere bağlıyor.[/spoiler]
[color=#0000FF]Son üç sayfası çıkarılırsa güzel bir polisiye.İki kapalı oda problemi sunmuş John Dickson Carr bu kitapta.Kapalı bir mezardan ceset nasıl kayboldu ve katil yaşlı adamın odasına nasıl girdi ve çıktı-duvardan nasıl geçti.[/color]
[spoiler]Üç Tabut kitabındaki bir illüzyonu anımsatıyor ikin ci sorunun çözümü[/spoiler]
[color=#0000FF]Meral Gaspıralı güzel bir çeviri yapmış[/color]
Carr yine tarihi konulara el atmış.1861 de zehirleme olaylarından dolayı idama mahkum edilmiş Marie D'Aubray'ın öyküsü üzerine kurmuş romanını.


Dokuz Düğümlü İp Nasıl Yazıldı?
September 14, 2008 05:54

John Dickson Carr'ın biyografisini yazan Douglas G.Greene'e göre;(John Dickson Carr;The Man Who Explained Miracles kitabından)
-John Dickson Carr 1930 lu yıllarda büyücülükle ilgilendi.6 kitabında bunlardan bahsetti.Bu kitaplarından birisi The Burning Court-Dokuz Düğümlü İp'tir.
-Carr,bir eleştirmenin Amerika'da geçen doğaüstü olayların anlatıldığı bir kitap olmadığı yönündeki yakınmasına cevap olarak bu kitabı yazdığını söyler.
-Carr'ın yayıncısı,Carr'ın kitaplarındaki olayların geçtiği yerlerin çoğunlukla müzeler,tarihi yerler olmasından dolayı okurların eleştiriler yaptıklarını söyler.Ve günlük hayatta,herkesin yaşadığı yerlerde geçen romanlar yazmasını önerir.Carr'da bunun üzerine bu kitabında olay yerini Amerika'daki küçük bir kasaba olarak belirler.Olayda yer alan kişileri de halktan kimselerden,hayatın içinden seçer.Fakat doğaüstü güçlerin karıştığı olaylar anlatılır.
-Carr bu kitabı başka bir takma isimle yayınlamak istemiş fakat yayıncısı az satacağı,ilgi gösterilmeyeceğini ileri sürerek yazarın asıl ismiyle yayınlanmasına karar vermiştir.
-Bu kitap bitmemiş bir kitaptır.Sonunda bütün sırlar açıklanmamıştır.Verilen iki çözüm de bazı soruları cevapsız bırakmıştır.
-Bu tür kitaplar yazması bazı arkadaşları tarafından istenmesine rağmen,Carr bir daha bu tür kitap yazmamıştır.


Yorum yaz
mode_edit