menu

Kodeks
Orjinal Adı:
The Codex (2003)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

Da Vinci Şifresi'nden hoşlanmış mıydınız? Demek ki Kodeks'e aşık olacaksınız...

"Büyüleyici karakterler, egzotik, balta girmemiş orman manzaraları ve şaşırtıcı gelişmeler bu bitmek bilmeyen heyecanı, şifresini çözmeye değer kılıyor."
- Library Journal

"İndiana Jones filmelerini hatırlatan ama çok yüksek bir oktava sahip bir macera!"
- USA Today

"Raiders of the Lark, The Amazing Race ile buluşuyor diyelim... Romanın kaderi Hollywood'muş gibi sanki filme çekilmek için tasarlanmış gibi görünüyor. Bu yüksek tempolu ve akıllı macerada Oreston okuyucularını hayal kırıklığına uğratmıyor.
- Entertainment Weekly

Relic, muhteşem bir bilim kurguydu. Kodeks ise olay akışı önceden tahmin edilebilen bir arkeolojik macera romanı. Düşünmeden Amazon ormanlarına doğru yola çıkabilirsiniz.

Kodeks bir define mücadelesi. Yarım milyon dolar ve kanser ve tüm diğer ölümcül hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek çok eski bir Maya kodeksinin kimin eline geçeceği belli değil. Bu, kuralsız bir oyun. Oyunu başlatan adamın maksadını aşan katılımcıları var. Ayrıntılar hakkında tahmin yürütemeyeceksiniz.

Relic'i bilirisiniz. Hayran kitlesi bizde de bayağı kalabalıktır. Bilime dayalı macera hususunda son derece iddialıdır kendisi. Kodeks de bu anlamda çok gösterişli bir roman. Bilimsel veriler ve müthiş bir macera bekliyor sizi. Bir kodeks var. Bu kodeks yerel bitkilerin ilaç yapımında kullanımına dair yöre halkının bilgilerinin toplamından oluşan bir Maya eseri. Malûm kodeks, neredeyse tüm ecza şirketleri için paha biçilmez değerde. Ama işe bakın ki kodeks, bir çok başka değerli sanat eseriyle birlikte, mezar hırsızlığından köşeyi dönmüş ihtiyar Maxwll Broadbent tarafından, kendisiyle birlikte gizli bir mezara gömülmek üzere Honduras'ın balta girmemiş ormanlarına götürüyor. Max, evini terk etmeden üç oğluna mirasını nasıl alabileceklerinin yolunu gösteren bir not bırakıyor. Beş para etmez miras yediler yaratmak istemeyen Max, hayatta başarısız bulduğu oğullarına öyle bir görev veriyor ki, başarırlarsa her biri kendisini babasına kanıtlamış olacak.

Curcunalı bir orman serüveni, hazinenin peşinde, sadist bir kötü adam, güzel bir sarışın, bir sürü vahşi hayvan, tüyler ürperten bir atmosfer ve heyecanlı bir yarış başlıyor. Birinci sınıf!
(Tanıtım Yazısı'ndan)


Yorumlar


KIZILMASKE VE TARZAN OKUMAKTAN İYİ
May 11, 2006 23:53

KODEKS
Douglas Preston

Eski mezar soyguncusu Maxwell Broadbent,ölümünün yaklaştığı son günlerinde değeri 500 milyon dolar olarak tahmin edilen hazinesiyle birlikte kaybolur ortalıktan.Bıraktığı bir video kaseti ile,üç oğluna hitaben mirası hak etmeleri için onu bulmaları gerektiğini belirtmektedir.Hazine,kanserden ölmek üzere Maxwell’in mezarında olacaktır.Mezarın nerede olduğunu bulmak ise oğulların işidir.
Oğulların her biri kendi başına harekete geçer.Babanın eski ortağı ve/fakat onun kadar başarılı olamayan özel dedektif Hauser’in kardeşlerden biri tarafından mezarı bulmakla görevlendirilmesi,işleri kolaylaştırmayacaktır.
Hazinedeki parçalardan birisi de tropik bitkilerden ilaç yapımını açıklayan bir eski bir Maya kodeksidir,büyük ilaç şirketlerinin ele geçirmek için hiçbir harcamadan kaçınmayacakları bir kaybolmuş bilgi hazinesi.
Oğullar arayışları sonunda kendilerini,birbirlerini,varlığından haberdar olmadıkları büyük kardeşlerini,babalarını ve hazineyi bulacaklardır,kitaptaki pozitif kahraman Tom ise hayatının kadınını,Sally’ı da bularak en karlı kardeş olacaktır.
Tutmadım kitabı,sorulara doyurucu yanıtlar vermekten uzak.Şirketinin iflastan kurtulmasını sadist katil dedektif Hauser’in başarısına bağlayan Lewis Skiba,Hauser’in dikte ettiği Broadbent kardeşlerin öldürülmesi gerekliliğini kabul ettiğinden dolayı duyduğu vicdan azabından intiharın sınırlarında gezinirken,aynı nedenle öldürülen onlarca,yüzlerce yerli’yi neden hiç kafasının ucundan bile geçirmez?Yoksa ben mi çok vesveseliyim,kitapta gizli olduğunu sandığım beyaz adamın ırkçılığını mı arıyorum,olmayan.
Ya Sally’nın nişanlısı Profesör Clyve’nin unutulan akibetine ne demeli.Clyve,Sally’in ele geçireceğinden emin olduğu Kodeks karşılığında İsviçre’de kurulu bir ilaç şirketinden 1 milyon dolar almamış mıydı,üstelik Kodeks’in kolay kolay ele geçmeyeceğinin anlaşılmasıyla,şirket tarafından tehdit de edilmemiş miydi?
Bu ve benzer soruların yanıtları ilgilendirmiyorsa sizi,okuyun kitabı.En azından Kızılmaske ya da Tarzan okumaktan daha edebi bir faaliyette bulunduğunuza emin olursunuz


Yorum yaz
mode_edit