menu

Day Keene- Yalnız Adam (Home Is The Sailor)

Yazan: Serdar Yenmez
Yayın Tarihi: December 07, 2018 01:04

       

Day Keene veya gerçek ismiyle Gunard Hjertstedt(1904-1969) hakkında bilmeniz gereken iki şey var. Birincisi 1950'lerde Amerikan pulp cep kitapları dünyasından sıyrılıp "Fransız Bağlantısı" sağlayabilmiş az sayıdaki nitelikli yazarlardan biri olması. Fransızların edebi zevkleri tıpkı mutfak anlayışları gibi çok çeşitli. Edgar Allan Poe örneğinde olduğu gibi keşfedilip tanınmasında büyük rol oynadıkları kabul edilen bilindik örneklerin dışında; James M.Cain, Horace McCoy, David  Goodis, Cornell Woolrich, Jim  Thompson, Harry Whittington, Chester Himes gibi polisiye edebiyatı açısından son derece önemli isimler var. Day Keene de diğerleri kadar bahsi geçmese de bunlardan biri. Eserleri birkaç kez Fransız sinemasına uyarlanmış. En bilineni; büyük yönetmen Rene Clement tarafından çekilen, Alain Delon'un başrol olduğu Aşk Kafesi (Les Félins 1964)

İkinci şey ise bütün romanlarında bulunan garip seks tanımlamaları (Selam Fransızlar ) Garip kelimesi aklınıza aşırı grafik veya Mickey Spillane vari sadistik sahneler getirmesin. Şunu benzer şeyler:

"Corliss'in gözleri benimkilerle birleşti.

-Seni seviyorum Swede. Sen de beni sevdiğini söyle.

-Seni seviyorum.

Çığlık atarak göğsümü ısırdı.

-O zaman kanıtla

Öyle yaptım. Sert kayalar tenimizi yırtıyordu. Çılgınlar gibiydik. Öyle olmamız için sebeplerimiz vardı. Sisler içinde kaybolmuş, dehşetten kaçıp birbirinin kollarına sığınan Adem ve Havva gibiydik. Ateşten kılıçlı meleğin canı cehenneme ! * Acımasızdı. İyiydi. Gerekliydi. Yanlış veya doğru yoktu. Sadece Corliss ve Swede vardı."

Bütün romanlarında buna benzer bölümler mevcut. Belki bu yüzden bir konuşmasında Christa Faust "herifin seksle ilgili garip takıntıları var" diyor. Eh,  bunu söyleyen Christa olunca insan dikkate almalı.

Day Keene 1904 yılında Gunard Hjerstedt ismiyle Chicago'da dünyaya gelmiş. Gençlik çağında tiyatro ve sinema oyunculuğunu denemiş. Aktörlük ve yazarlık arasında kalınca karar vermek için yazı tura atmış; yazarlık kazanmış.   Radyoda 1937-1941 arası "Kitty Keene, Inc" isminde, kadın bir özel dedektifin maceralarını anlatan başarılı bir programda imzası var. 1940'ların sonunda pulp dergileri yerini orjinal cep kitaplarına bıraktığında yazarlık alanında gerçek sıçramayı yapmış. Son derecede başarılı 50'nin üzerinde romanı var. Tek seri özel dedektif karakteri ise yarı İrlanda yarı Havai'li Johnny Aloha.

 

Yalnız Adam hayatının 18 yılını denizci olarak geçiren Swen "Swede" Nelson'un biriktirdiği parayla Minnesota'dan toprak alıp münasip bir eşle izdivaç  kurma hayalinin, içinde yüksek miktarda cinayet ve kimlik bunalımı barındıran bir kabusa dönüşmesini anlatıyor. Romanın ilk yayınlama tarihi 1952. Hikayenin içinde soğuk savaş yıllarının etkisini görebiliyorsunuz ama okuma zevkini kaçıracak sığ bir tarafgirlik mevzu değil. Hızlı okunan, gerilimi yüksek, günümüzde sürekli  şişirilen tirildeten romanlardan çok daha iyi bir öykü. Kitabin orjinal ismi Robert Stevenson"ın "Ağıt" isimli şiirinden alıntı. Denizcinin eve sadece ölmek için geleceğine dair bir gönderme. Roman Hard Case Crime tarafından 2011 yılında tekrar basıldı.

 

*Hristiyan teolojisine göre Adem ve Havva cennetten kovulup dünyaya sürülürken onlara eşlik eden melek.

 

 

 

 

Kategori: Kara Dizi
Etiketler:
Day Keene
Noir
Kara Dizi
Kara Roman
Yalnız Adam

Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ KİTAPLAR

Nopic

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic