menu

Polis Katili
Orjinal Adı:
Polismördaren (1974)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
Sizin Puanınız:

Beck Dizisi: 9 "Yıkılmış ağaçlar, dışa fırlamış iri kökler karmaşası arasından cesedi sürüklemek biraz zahmetli oldu, ama adamın acelesi vardı. Kadını oraya attı ve ayaklarıyla bastırıp aşağı itti."

İsveç'in güneyinde, küçük Anderslöv kasabasında bir kadın kaybolur. Yerel polisin çağrısına uyan Martin Beck de bölgede araştırma yapmaktadır. Ancak pek fazla bilgi edinilemez. Tüm ekipler olayın üzerinde çalışırken, ondan tamamen farklı, bir başka olay gerçekleşir. Bir devriye arabası iki genç hırsızın yolunu kesmiş, silahlı çatışma çıkmıştır. Hırsızlardan biri kurtulup Stockholm'e kaçar ve haberi olmadan, Anderslöv'deki olayı çözecek delili de beraberinde götürür.
(Arka Kapak'tan)
Diğer Baskıları

Nopic


Yorumlar


seride güzel kırılma
December 18, 2006 21:27

kitap olan olaylardan çok, polislerimizin hayatındaki dönüşümlerle ilgimizi çekiyor. serinin diğer kitaplarından farklı olarak beck neredeyse yalnız (kitabın bir kısmında kollberg olaylara dahil oluyor, ancak daha sonra kollberg'in aldığı karar, anlatılan olaylar da gözönünde bulundurulduğunda oldukça etkileyici bir hal alıyor) ve kendi bölgesi dışında başka bir yerde. ayrıca beck'in alıştığımız özel hayatı da bu kitapta büyük değişimlere uğramış bir halde.

kuzey polisiyesinin en güzel örneklerinde olan bu kitapta, türün atası sayılan karı kocadan oldukça sürükleyici bir hikaye okuyoruz. ancak olaylarda sürükleyici olan olayların bizatihi kendileri değil, polisin gösterdiği reaksiyonlar. diğer kitaplarında takındıkları eleştirel tutum, bu sefer kitabın her yerine yayılmakla kalmmamış, olayları da belirleyici hale gelmiş. bu açıdan bize de tanıdık gelecek bir çok ayrıntıyla bezenmiş hikayeler. polis kendi içindeki çürümüşlükle başedememekte ve bunu dışarıdan gizleyebilmek için suçu ve suçluları kullanmaktadır. üstelik ülkede süregiden politikalar nedeniyle polis kalitesinde sürekli bir düşüş yaşanmakta ve polis halkın gözünde sahip olduğu meşruiyeti kaybetmektedir. bizim "gerçek polislerimiz" beck veya kollberg gibiler de bu gidişten son derece rahatsız olmuş, artık neden polislik yaptıklarını kendilerine açıklayamaz hale gelmişlerdir. yazarlar karakterleri üzerinden yaşadıkları ülkeye yeni bir pencere açarlar bu kitapta.

bunun dışında, işlenen cinayet ve bunun en nihayetindeki çözümü, okuyucuya hiç de derin bir nefes aldırmaz, çünkü kitapta olan başka olaylar yüzünden rahatlayamayacak hale gelmiştir. elbette, bizmkiler yine yapacağını yapmış, ve masumların gözgöre göre ateşe atılmasını engellemiştir. ama kitabı okuduktan sonra insan şöyle düşünür, bu eski model polisler bu seferlik engel olmuştur bu kolay yoldan suçlu avına ama bunların sayısı giderek azalmaktadır ve ilerideki olaylarda diğer polisler gibi olanları durduracak kimse olmayacaktır meydanda.

kitap bu nedenle katilin yakalanmasının, bize kendimizi huzurlu hissetmek için yeterli gelmeyeceğini söylüyor. her zaman katilin veya suçluların yakalanmış olması, adaletin yerine gelmiş olduğunu göstermez, demekteler.


kitap
January 24, 2007 07:09

kitapların nasıl okunduğunu banada gösterir veya söylerseniz çok sevinirim şıldırmak üzereyim şu anda neyse tesekkürler(simdiden) :-)


Yorum yaz
mode_edit