menu

Bir Şapka, Bir Pipo, Bir Pelerin

Yazan: Metin Alparslan
Yayın Tarihi: June 09, 2016 16:46

Metin Alparslan

 


Bir şapka, bir pipo ve bir pelerin! Bunlar, dünya tarihinin en tanınmış özel dedektifinin simgeleridir. Yediden yetmiş yediye kadar herkes onunla tanışmış; onun hikayelerinden birini konu alan bir filmi seyretmiş ya da bir onun yer aldığı hikayelerden birini okumuştur. Herkes onu seviyor, ona hayran; ancak çoğu, onun kim olduğunu bile tam olarak bilmiyor: O bir hayal, o bir

“Sherlock Holmes”


Sherlock Holmes’un Yazarı: Sir Arthur Conan Doyle


Arthur Conan Doyle, 1859 yılında İskoçya’nın Edinburgh kentinde doğdu. Bir alkolik olan babası, Charles Altamont Doyle ve annesi Mary (Foley) Doyle katı birer Katolik’ti. Bu nedenle oğulları Arthur Conan, dini bir okulda öğrenim görmüştür. Arthur, böyle katı bir eğitime olan inancını kaybettiyse de, okul öğreniminde tanıştığı insanlar, onun daha sonraki yazarlık dönemini de etkiledi. Okulda bir öğrencinin adı örneğin Moriarty idi.A.C. Doyle, daha sonra Edinburgh’de tip eğitimi gördü ve 1884 yılında Luise Hawkins ile evlendi.

1887 yılında Doyle, ilk Sherlock Holmes hikayesi olan “Kızıl Dosya”yı Beeton Christmas Annual dergisinde yayınlar ve büyük başarıya ulaşır. Artık büyük bir “star” doğmuştur: Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes, Doyle’un yazdığı her hikaye ile daha ünleniyor ve zapt edilemez hale geliyordu. 1891 yılına ait, annesine yazdığı bir mektupta, Sherlock Holmes’un artık tüm zamanını aldığını, bu nedenle başka konularla ilgilenemediğini yazarak, Sherlock Holmes’ten kurtolmak istediğini ifade eder. Sonuç olarak Holmes karakteri, 1893 yılında yayınlanan “Son Vaka” adlı hikayesinde kaybolur. Hikayede, tüm öykülerde geçen en iyi arkadaşı olan Dr. Watson’a sadece bir mektup bırakır: Bir veda mektubu. Sherlock Holmes artık öldü!

Ancak Holmes hayranları yaratıcısı ile aynı görüşte değildi. Protesto etmek amacıyla kollarına siyah bant takıyor, Holmes’un ölümünü eleştiriyor ve Doyle’un hikayelerinin yayınlandığı “Strand Magazine”i almayı bırakıyordu. Holmes’un ölümünden sonra, dergi kısa bir süre içinde 20.000 abone kaybetti. Aynı sene içinde Doyle babasını kaybeder.

1899-1902 yılları arasında Doyle doktor olarak Güney Afrika Savaşı’nda görev alır ve savaş ile ilgili hikayeler yazar.

1902 yılında Doyle “Sir” ünvanına layık görülür ve Sherlock Holmes’u tekrar hayata döndürerek, en ünlü eseri olan “Baskerville Tazısı”nı yayınlar. Okuyucuların olduğu gibi, Doyle'un para sıkıntısının da bu kararda etkili olduğu kabul edilir.

Karısının ölümünden 14 ay sonra Jean Leckie ile evlenir. Oğlunun, savaştan aldığı yarası nedeniyle olan ölümünden sonra Doyle, araştırmalarını doğaüstü bilimlere yöneltir. O dönemde fantastik ya da bilim-kurgu edebiyat eserleri de vermiştir. A.C. Doyle, 7 Temmuz 1930 tarihinde Windlesham, Sussex’te ölür.

Arkasında ise, 56 hikayenin ve 4 romanın baş kahramanı olan Sherlock Holmes'ü bırakır.


Doyle’un Sherlock Holmes Eserleri

Sherlock Holmes’un hikaye ve romanları aşağıda olduğu sırada yayınlanmıştır. Solda orijinali, sağda ise, Türkçe isimleri yer alır. Türkçe isimlerinde ve sıralamada orijinale oldukça uygun bir şekilde yayınlanan “Güncel Yayıncılık” baskısı baz alındı. Sadece bir ciltte, Güncel tarafından henüz basılmadığı için, REM Yayınları'nın baskısı kullanıldı. Koyu olarak veriler isimler hikayelerin kitap olarak basıldığı şekli ve tarihidir. Normal yazı ile verilen tarih tefrika olarak basıldığı tarihi yansıtmaktadır.

1. A Study in Scarlet, 1887 1. Kızıl Dosya (roman)
2. The Sign of the Four, 1890 2. Dörtlerin Yemini (roman)
3. The Adventures of Sherlock Holmes, 1892
A Scandal in Bohemia, 1891
The Red-headed League, 1891
A Case of Identity, 1891
The Boscombe Valley Mystery, 1891
The Five Orange Pips, 1891
The Man with the Twisted Lip, 1891
The Blue Carbuncle, 1892
The Speckled Band, 1892
The Engineer's Thumb, 1892
The Noble Bachelor, 1892
The Beryl Coronet, 1892
The Copper Beeches, 1892
3. Bohemya’da Skandal
Bohemya’da Skandal
Kızıl Saçlılar Birliği
Bir Kimlik Vakası
Boscombe Vadisi Gizemi
Beş Portakal Çekirdeği
Büyük Dudaklı Adam
4. Mavi Lal Taş
Mavi Lal Taş
Benekli Şerit
Mühendisin Başparmağı
Soylu Bekar
Zümrüt Taç
Kayın Ağaçları
4. The Memoirs of Sherlock Holmes, 1893
Silver Blaze, 1892
The Yellow Face, 1893
The Stock-broker's Clerk, 1893
The 'Gloria Scott', 1893
The Musgrave Ritual, 1893
The Reigate Squires, 1893
The Crooked Man, 1893
The Resident Patient, 1893
The Greek Interpreter, 1893
The Naval Treaty, 1893
The Final Problem, 1893
5. Son Vaka
Gümüş Alev(Mukavva Kutu)
Sarı Surat
Borsa Memuru
Gloria Scott
Musgrave Geleneği
Reigate Esrafı
Çarpık Vücutlu Adam
Yatılı Hasta
Yunanlı Tercüman
Deniz Antlaşması
Son Vaka
5. The Hound of the Baskervilles, 1902 6. Baskerville Tazısı (roman)
6. The Return of Sherlock Holmes, 1904
The Empty House, 1903
The Norwood Builder, 1903
The Dancing Men, 1903
The Solitary Cyclist, 1903
The Priory School, 1904
Black Peter, 1904
Charles Augustus Milverton, 1904
The Six Napoleons, 1904
The Three Students, 1904
The Golden Pince-Nez, 1904
The Missing Three-Quarter, 1904
The Abbey Grange, 1904
The Second Stain, 1904
REM'de yayınlandı "Bütün Hikayeler 3"
Boş Ev Vakası
Norwood'lu inşaatçı
Dans Eden Adamlar
Bisikletli Takip
Priory Okulu Vakası
Kara Peter Vakası
Charles Augustus Milverton Vakası
Altı Napolyon'un Esrarı
Üç Öğrenci
Altın Gözlüğünün Esrarı
Kayıp Futbol Oyuncusu
Abbey Çiftliği Vakası
İkinci Lekenin Esrarı
7. The Valley of Fear, 1915 7. Korku Vadisi (roman)
8. His Last Bow, 1917
Wisteria Lodge, 1908
The Cardboard Box, 1893
The Red Circle, 1911
The Bruce-Partington Plans, 1908
The Dying Detective, 1913
Lady Frances Carfax, 1911
The Devil's Foot, 1910
His Last Bow, 1917
8. Son Görev
Wisteria Lodge Vakası
Karton Kutu Vakası
Kırmızı Çember Vakası
Bruce-Partington Vakası
Ölmek Üzere Olan Dedektif Vakası
Lady Frances Carfax’ın Kayboluşu Vakası
Şeytan Ayağı Vakası
Son Görev
9. The Case-Book of Sherlock Holmes, 1927
The Illustrious Client, 1924
The Blanched Soldier, 1926
The Mazarin Stone, 1921
The Three Gables, 1926
The Sussex Vampire, 1924
The Three Garridebs, 1924
The Problem of Thor Bridge, 1922
The Creeping Man, 1923
The Lion's Mane, 1926
The Veiled Lodger, 1927
Shoscombe Old Place, 1927
The Retired Colourman, 1926
9. Sherlock Holmes’ün Dava Kitabı
Şöhretli Müşteri Macerası
Solgun Asker Macerası
Mazarin Elmasının Serüveni
Üç Çatının Serüveni
Sussex Vampirinin Serüveni
Üç Garrideb Macerası
Thor Köprüsü Vakası
Sürünen Adam Macerası
Aslan Yelesi Macerası
Peçeli Kiracı Macerası
Shoscombe Old Place Macerası
Emekli Boya İmalatçısı Macerası


*"Mukavva Kutu" adlı öykü Güncel tarafından yanlışlıkla iki kez yayınlandı. Yanlış olarak basıldığı "Son Vaka" adlı kitapta onu bu nedenle paratez içine aldık.

Tablo’da yer alan isimler dışında, Sherlock Holmes hikayeleri birçok isim altında yayınlanmıştır. “Baskerville Tazısı” örneğin, “Baskerville’lerin Köpeği” ve “Şeytan Köpek” gibi isimlerle yayınlandı. Burada tüm isimlerin bir dökümünü yapmak mümkün değildir.

Sır Arthur Conan Doyle, uzun zamandır aramızda olmamasına rağmen, yeni yeni Sherlock Holmes kitapları yayınlanıyor ve yeni filmler çekiliyor. Türkiye'de yayınlanmış olanların arasında Lohn North tarafından kaleme alınan Sherlock Holmes ve Arap Prensesi (Sarmal-1999) bunun çok güzel bir örneğini oluşturuyor. Türkçe olarak yayınlanan ve Billy Wilder'ın film senaryosuna dayanan Sherlock Holmes'in Özel Yaşamı (Kelepir-1993) ise, bir diğer örnektir.Sanırım çocuklarımız bile yeni yeni Holmes öykülerle tanışacaklardır.


Türkiye’de Sherlock Holmes

Türkiye’nin Sherlock Holmes ile tanışması, Cumhuriyet’in kurulmasından önceki döneme, yani Osmanlı Dönemi'ne denk gelir. İlk yayınlar bu nedenle Osmanlıca olarak basıldı. Bu konuda belki polisiye sever padişah II. Abdülhamit’in etkisi vardır, ancak bu sadece bana sözlü olarak verilen bir bilgidir. Benim bulduğum en eski Cumhuriyet Dönemi Sherlock Holmes 1939 yılına aittir, ancak kuşkusuz daha evvel de baskılar yapılmış olması mümkündür. Hikayeler dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de çok çeşitlilik gösterir. Çocuklar için Sherlock Holmes hikayeleri ve çizgi roman Sherlock Holmes’lar yayınlandı. Buna ilaveten neredeyse hiçbir yayınevi, bir tek Sherlock Holmes hikayesi yayınlamadan kapanmak istememiş görünüyor: Güncel, Milliyet, Beyaz Balina, Akba, Yayınevi, Hadise, Varlık, Bilge Kültür Sanat, Bilge Karınca, Sarmal, Kelepir, Martı, Neptün, Rem, Metis, İnkılap, Samsara ve Kelepir sadece benim bulduğum yayınevleridir.



Osmanlıca yazılmış bir Sherlock Holmes örneği.



Leman Bercmen'in çevirisiyle 1939 yılında Sabiha Zekeriya Sertel tarafından İstanbul'da basılmıştır.


Sherlock Holmes’un Karakteri

Tarafsız bir şekilde değerlendirildiğinde, Holmes pek sevilecek bir kişiliğe sahip değildir. Her zaman ciddi, duygularını göstermeyen, hatta biraz duygusuz, her zaman mantıklı, kadınları sevmeyen, hiçbir zaman eğlenmeyen, kokaine bağımlı, kendini beğenmiş, ukala bir şahsiyet. Sanırım ben, Holmes karakterinde birini tanıyor olsaydım, ona kesin sinir olurdum. Buna rağmen tüm insanları etkilemeye ve kendine hayran bırakmayı nasıl başarmış? İnsanları etkileyen tarafı ise, öncelikle vakalarını çözerken kullandığı yöntemden ileri geliyor. Zaten romanların asıl konusunun da bu vakalar olduğunu düşünürsek, karakterin (yani Holmes’un) de sadece vakalar ile ilgili ilginç bir kişiliğe sahip olması gerekir. Holmes da bu düşünceye uygun olarak sadece vakaları üzerine yoğunlaşır, söz konusu olamayacak çözümleri eliyor ve artakalan ihtimal üzerinde durur. Holmes’un vakalarda kullandığı en önemli yöntem ise, “gözlem”dir. Bu yöntem de, her şeyi aklında tutan bir hafıza ve tutmuş olduğu "suç arşivi" ile birleşince, Sherlock Holmes’un yanılmaz metodu tamamlanmış olur.
Boş zamanlarını kimyasal deneyler ile geçiren Holmes, bu şekilde adli tıp bilimi için de araştırmalar yapar. Öyle ki günlerce kimya deneyleri üzerinde çalıştığı görülüyor. "Kırmızı Dosya" adlı öykü örneğin, Holmes'un kan lekeleri tespit etmek için yürüttüğü  ve başarıyla sonuçlanan bir deney ile başlar. "Baskerville Tazısı"nda ise 'belgelerin tarihlendirilmesi' üzerine bir çalışmasının yayınlandığı anlatılır.
Bu, aslında soğuk karakteri birazcık olsun yumuşatan unsur keman çalmaya olan tutkusudur. Bu sayede okur, Holmes’un duygudan tamamen yoksun olmadığını da anlar.

Ancak Sherlock Holmes hikayelerini başarılı kılan önemli bir unsur, onun en yakın arkadaşı Dr. Watson’dur. Onun sayesinde okur, kendisiyle özdeşleşebilecek birini bulur. Watson, insani tarafı daha ağır basan, alçak gönüllü, zeki, ancak Holmes’un zekasının yanında sönük kalan (hepimiz gibi), gizli bir baş karakterdir. Her okur kendinden bir parçayı Watson’da keşfeder, böylece kendi cahilliğini(!) de bağışlama fırsatı bulur. Watson sayesinde okur, Holmes’un bir dahi olduğunu, diğer insanlardan daha üstün olduğunu kavrar. Bu elbette kendi yorumumdur ve her Holmes sever bu konuda biraz farklı düşüncede olabilir.


 

Holmes'un Yanında Yer Alanlar  
Dr. John Watson:
1878 yılında Londra Üniversitesi'nden tıp doktora ünvanını alarak ayrıldı. Cerrah olarak uzmanlaştıktan sonra Hindistan'da bulunan bir alaya tayin oldu. II. Afganistan Savaşı'nda bulundu. Bir çatışmada yaralanır ve geri gönderilir. Biraz çaresiz bir durumdayken, Holmes'un oda arkadaşı olur (bkz. Kızıl Dosya).
Yukarıda bu karakter üzerinde durmuştuk. Kendisi Sherlock Holmes'un en yakın dostudur. Yer yer Holmes'un direktiflerini sormadan yerine getirir ve ona derin bir hayranlık duyar. İkilinin insan tarafını temsil ediyor. Holmes'ü dünyaya tanıtan kişi de yine kendisidir, çünkü Holmes'ün öykülerini kaleme alan kişidir. Yaratıcısı Doyle gibi doktor olduğu  ve hikayeleri.yazan kişi olarak tanıtıldığı için, Doyle'ün, biraz da kendini anlattığını düşünmemiz yanlış olmayacaktır.

 

 

Watson rolünde "Nigel Bruce"

 


Scottland Yard:
İngiltere'nin kolluk kuvvetidir. Ancak çoğu zaman Holmes ile farklı görüştedir. Buna rağmen sıkça Holmes'in yardımına başvurur. En tanınmış memurları Lestrade'dır. Özellikle filmlerde sıkça onun adı geçer. Onun dışında öykülerde ayrıca 22 farklı polis memurunun adı zikredilir.

Mycroft Holmes:
Sherlock Holmes'un büyük kardeşidir. İlk olarak "Yunanlı Tercüman" adlı öyküde geçer. Bu hikayede anlatıldığına göre, Sherlock'tan daha zeki, ancak hareket açısından daha tembel olan kardeştir. Birbiriyle konuşulması yasak olduğu Diogenes (Diyojen) Kulübü üyesidir.
Devlet adına, perde arkasında çalışıyor (Gizli Servis) ve bilgi akışını sağlamakla görevlidir. Sherlock'a göre İngiltere'nin en önemli şahsiyetidir. Daha sonra yazılan James Bond hikayelerinde "M" olarak geçen pozisyonun ilk sahibidir.

 

 

Sidney Paget'e göre "Mycroft Holmes"


 


Holmes'un Rakipleri  
Profesör James Moriarty:
Holmes'e rakip olan şahıslar düşünüldüğünde, elbette ilk akla gelen isim Profesör Moriarty'dir. Onun en eski düşmanı olduğu için değil, onun en büyük rakibi olduğu için. Sherlock Holmes hikayelerinde, Profesör Moriarty'nin ismini ilk defa "Son Vaka" adlı öyküde geçer. Aynı öyküde Holmes, İsviçre'nin Meiringen kentinde ortadan kayboluyor (sözde ölüyor). Görünen o ki Doyle, Sherlock Holmes'a dişine göre bir rakip vererek, ölmesini planlamış. Ara ara bahsi geçiyorsa bile, Moriarty sadece iki öyküde fiilen yer alıyor (Son Vaka ve Korku Vadisi).Bununla beraber Moriarty, erken yaşta Matematik dehasını göstermiş, üniversitede ders vermiş, ancak sonunda yeteneklerini kötülük için kullanmış ve suç örgütü kurmuş biri olarak anlatılıyor. Sadece iki öyküde geçmesine rağmen, filmlerde kendisine çok daha büyük bir rol biçildi. Filmlerde kendisi, sürekli olarak Holmes'un karşısına çıkıyor. Onun en büyük düşmanıdır.


Sydney Paget'e göre Profesör Moriarty


 



Sherlock Holmes Müzesinde bulunan İrene Adler resmi.

Irene Adler:
"Bohemya'da Skandal" adlı öyküde geçen İrene Adler, Holmes için önemli bir şahsiyettir. Öykünün başında Holmes'un onu "o kadın" olarak adlandırdığını öğreniyoruz. Normalde kadınlardan pek hoşlanmayan Holmes'un, bu kadından hoşlanması, tamamıyla onun zekasından kaynaklanmaktadır. Holmes, öykülerinde dört defa yenilir. Bu yenilgilerden biri, İrene Adler'e aittir.
Sebastian Moran:
"The Empty House" (Boş Ev Vakası) öyküsünde karşımıza çıkan Sebastian Moran, Holmes öyküsüne göre Londra'nın Moriarty'den sonra ikinci tehlikeli kişidir. Moriarty ile işbirliği içinde olan Moran, son derece zekidir. Roman ve öykülerden ziyade, Sherlock Holmes Filmleri'nde karşımıza çıkar.


Sidney Paget'e göre Moran'ın tutuklanması


Beyazperdede “Sherlock Holmes”

1893/1894 yıllarında Sherlock Holmes’i ilk defa bir tiyatro oyununda görüyoruz. Beyazperde’de ise, Holmes ilk defa 1900 yılında, 49 saniyeliğine görülür. İlk Holmes-Filmi 1905 yılında, başrolünde Maurice Costello ile gösterime giriyor. Bu tarihten sonra sayısız film ve dizi bölümü yayınlanacaktır. Burada filmlerin tam listesini vermek oldukça zordur. Ancak şimdiye kadar toplam 176 film ya da dizi bölümü kaydedilmiştir. Bunların en tanınmış Holmes oyuncusu, kuşkusuz Basil Rathbone’dur. Doktor Watson’ı oynayan Nigel Bruce ile toplam 14 filmde oynamışlardır (40'lı yıllar). Holmes rolünü oynama şerefine eren diğer oyuncular arasında ise, Alwin Neuss, Eille Norwood (20'li yıllarda, 56 film), Carlyle Blackwell, Robert Rendel, Bruno Guttner, Peter Cushing, Stewart Granger, Dudley Moore, Tom Baker, Ian Richardson, Matthew Frewer, Jeremy Brett, Hans Albers, Christopher Lee (Drakula karakterinin ünlü oyuncusu),  Larry Hagman (Dallas’taki JR rolü ile tanırız), Roger Moore (James Bond rolü ile bilinir), Michael Caine, Charlton Heston (ünlü Ben Hur filmi ile Oskar aldı) vardır.

Filmlere baktığımız zaman, senaryoların her zaman Doyle’un yazdıklarına sadık kalmadıkları görülür. Aynı şekilde Holmes karakteri de genellikle biraz daha az ukala olarak yansıtılır. Fakat bunu yaparken Holmes’un zekasından bir şey kaybettirildiği iddia edilemez. Zaten Holmes’ı, Holmes yapan da bu zeka değil midir? Buna karşın bazı durumlarda Watson karakterinin oldukça değiştiğini görmek mümkün. Yukarıda en ünlü Holmes serisi olarak tanıttığımız 14 filmlik seride, Watson’u canlandıran Nigel Bruce, kendini gülünç durumlara sokan, insanı gülümseten bir Watson’u canlandırıyor. Bu belki Doyle’un hikayesine uygun düşmez, ancak izleyiciyi eğlendiren ve filmin ağır temposunu unutturan bir özelliktir.

Bununla beraber Doyle’un hikayelerini baz almayan filmler de çevrilmiştir. Genç Sherlock Holmes adli bir filmde örneğin, Holmes ve Watson’u daha lisede okurlarken karşılaşır ve bir vaka ile ilgilenir. Başka filmlerde Holmes’un kadınlara olan duyguları anlatılır, başka birinde psikolojik sorunlu biri olarak Sigmund Freud’un hastası olur. Anlayacağınız gibi, Holmes beyazperdede artık kendi hayatını yaşıyor.


Çizgilerle Sherlock Holmes

Doyle'un orijinal öykülerinin çoğunu Sidney Paget resimlemir. Çizmiş olduğu Holmes'a model olarak ise, kendi kardeşini kullanmıştır. Böylece Paget en önemli Holmes çizeni oldu.Ancak tek başına kalmadı. Holmes'u resimlemek bir ayrıcalıktı. 1887 -1928 yılları arasında en az 30 kişi bu ayrıcalığa erişti. Sonra ise, en az 7 kişi daha Holmes'un görüntüsüne şekil verdi.Bilgi ve resimlere bakmak için tıklayın.



Sidney Paget (1860 - 1908)



Baskerville Tazısı (Paget'e göre)


Öykülerde yer alan resimlerin yanı sıra çok sayıda Sherlock Holmes çizgiromanlar da mevcuttur. Bunlar sadece yurtdışında değil, ülkemizde de geniş bir okuma kitlesi bulmuştur.



Bunların yanı sıra Holmes karakteri mizah dünyasında da sıkça kullanılmıştır (altta).


 


Sherlock Holmes Müzesi ya da "Et ve Kemiğe Bürünmüş bir Hayal"



Holmes'un kişisel eşyaları

Sherlock Holmes'in ikamet yeri, ilk Holmes hikayesi olan "Kızıl Dosya"dan itibaren Londra'daki Baker Caddesi 221b'dir. Bu nedenden dolayı aynı ev bugün artık "THE SHERLOCK  HOLMES MUSEUM" olarak görev görüyor. İçinde Holmes'un kişisel eşyaları, ona yazılan mektupları, onun ve Dr. Watson'un ile "O kadın" olarak adlandırdığı İrene Adler'in resimleri vardır.

 

Buraya kadar her şey normal görünüyor. Önemli insanların her zaman müzeleri olmuştur. Ancak Sherlock Holmes'un hiç bir zaman var olmadığını düşünecek olursak, durum biraz değişiyor. Holmes hayranları, onun adına bir müze oluşturarak, sevdikleri kahramanını et ve kemiğe bürüdüler. Bu sayede yüz yıl önce kurulmuş bir hayal gerçek oldu.

Baker Caddesi

 



Bir başka müze ise, İsviçre'nin Meiringen kentinde kuruldu. Bilindiği gibi, Holmes bu kentte rakibi Moriarty tarafından (Son Vaka) öldürülür (daha sonra geri dönmüş olsa da!). Aynı kentte Holmes'un heykeli de dikildi.


THE SHERLOCK  HOLMES MUSEUM: http://www.sherlock-holmes.co.uk/home.htm


Bilgisayar Oyunlarında Sherlock Holmes  


    • Sherlock Holmes: The Awaken (2005)

    • Sherlock Holmes: Das Geheimnis des silbernen Ohrrings (2004)

    • The Mystery of the Mummy (2002)

    • The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Rose Tattoo (1996)

    • Sherlock Holmes Consulting Detective: Collection (1993)

    • The Lost Files of Sherlock Holmes: The Case of the Serrated Scalpel (1992)

    • Sherlock Holmes: Consulting Detective (1991)

    • Sherlock: The Riddle of the Crown Jewels (1987)

    • Sherlock Holmes: The Vatican Cameos (1986)

    • 221 B Baker St. (1986)



Sherlock Holmes: The Awaken


Kaynakça:

Üyepazarcı, E., Korkmayınız Mr. Sherlock Holmes, Göçebe, 1997, İstanbul.

http://de.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes
http://www.holmesonscreen.com
http://www.sherlock-holmes.co.uk/home.htm
http://www.sherlockholmesonline.org/SherlockHolmes/
http://www.sherlock-holmes.org.uk/

Kategori: Makaleler
Etiketler:
Arthur Conan Doyle
Yorumlar


January 18, 2010 02:23

Holmes'u canlandıran aktörler listesine; son Holmes uyarlamasındaki rolüyle çok taze bir Altın Küre'si de bulunan Robert Downey Jr.'u da ekleyebiliriz. performansını izlemeyi merakla bekliyoruz..


Yorum yaz
mode_edit

İLGİLİ YAZARLAR

Nopic