menu

Yılan İçini Döktü ( 9.1/10)
Orjinal Adı:
Death Comes As the End (1944)
Yazar:
Yayınevi:
Yayın Tarihi:
Çevirmen:
Grafik Tasarım:
-
Karakterler:
-
Sizin Puanınız:

İŞTE İMHOTEP AİLESİ

İMHOTEP ● Teb şehrinde, mukaddes Mezarlardan birinin bakım ve bağışları ile uğraşan, zengin, kendini beğenmiş, fazla zeki olmayan bir adam.
YAHMOS ● İmhotep'in en büyük oğlu... Ağırbaşlı, itaatkâr, tedbirli, kimseyi incitmeyen bir genç.
SOBEK ● İmhotep'in ikinci oğlu. Kendine güvenen, telâşlı, heyecanlı, atak bir genç adam.
İPİ ● İmhotep'in en küçük oğlu. Zekâsı ile böbürlenen, büyüklerine itaat etmeyen, küstah ve cüretkâr bir çocuk.
RENİSENB ● İmhotep'in kızı. Kocası ölüp dul kaldıktan sonra, küçük kızı ile babasının evine dönmüştür.
NOFRET ● İmhotep tarafından Kuzeyden getirilen, genç, son derece güzel, zeki bir kadın.
SATİPİ ● Yahmos'un karısı. Çok konuşan, sinirli, mütehakkim bir kadın.
KEYT ● Sobek'in karısı. Çocuklarından başka kimseye aldırış etmeyen, aptalca, basit bir kadın.
ESA ● İmhotep'in annesi. Yaşlı fakat hikmet dolu, zeki, akıllı bir kadın.
HENET ● Evde uzun yıllar hizmet etmiş, kendisini ev halkından biri sayan, aile fertleri arasına nifak sokmaktan zevk alan, dedikoducu bir ihtiyar kadın...
HORİ ● İmhotep'in işlerini idare eden, ciddî, akıllı, ağırbaşlı bir kâtip.
KAMENİ ● İmhotep'in Kuzeydeki çiftliğinden getirdiği genç, yakışıklı bir kâtip

Diğer Baskıları

Nopic Nopic Nopic


Yorumlar


Renisenb'in İkilemi
March 05, 2010 15:49

Yazmakta tereddüt etmiş bu romanı ama iyiki yazmış. Agatha Teyze'mizin en masalsı, en nahif kitabı. Eşi benzeri yok külliyatı içinde. İlk okuduğumda çok şaşırmıştım.

İnsanların hırsları, ilişkileri, duyguları ne kadar benzer, zaman ve mekanlar bambaşka olsa da, yazarken bunu düşünmüş olmalı.


En iyi Christie
March 31, 2010 14:44

Firavun Ağacı'na en iyi Christie dersem abartmış olur muyum? Agatha teyzenin başyapıtlarını okuyalı uzun zaman geçti, karşılaştırmak zor; ama eski Mısır'da bir Ka rahibinin geniş ailesinin dağılışını konu alan bu tarihi polisiyenin de hakkını vermek gerek.
Kocası Kay kendisine bir kız çocuğu verdikten sonra ölen genç Renisenb'in ağzından dinliyoruz öyküyü. Renisenb dul kalınca kızını da alıp Ka rahibi babası Imhotep'in evine geri döner.
İlk bakışta hiçbirşey değişmemiş gibidir. Imhotep oğullarına geniş toprakların yönetiminde itimat etmez, herşeyi kendisi kontrol etmekte ısrar eder. Büyük oğlu Yahmos her zamanki gibi ürkek ve itaatkar davrandığı için karısı Satipi'nin dilinden bir türlü kurtulamaz. Ortanca oğul Sobek biraz daha dikbaşlıdır, ama babasının himayesinden çıkacak cesareti de gösteremez. Zaten çocuklarından, çocuklarının menfaatinden başka gözü hiçbirşey görmeyen karısı Keyt de Sobek'in Imhotep'i kızdırıp kendilerini onun mirasından mahrum bırakacak bir delilik yapmasına izin vermez.
Imhotep'in şımartıp durduğu en küçük oğlan İpi, elinden pek iş gelmese de, kötücül zekasıyla abilerinden rol çalma hevesindedir. Ailenin yanında çok uzun yıllar görev yapan Henet, sürekli yakınıp duran, gerçekte gözünden hiçbirşey kaçmayan, aile fertlerini türlü dedikoduyla birbirine düşürmekten keyif alan bir kadındır. Imhotep dışında kimse Henet'i sevmez.
Ailenin aklı başında tek ferdi de, okuduğum Christie romanlarının en sevimli tiplemesi, Imhotep'in annesi ihtiyar Esa'dır.
Özetle herkes Imhotep'in bu hatırı sayılır zenginlikteki krallığında söz sahibi olmak derdinde olsa da, aralarında belirli bir denge vardır, kavgaları da fazla uzun sürmez. Imhotep'in kuzeydeki topraklarına yaptığı geziden dünyalar güzeli Nofret'i odalık alıp getirmesi, bu dengeyi kısa sürede bozar. Cinayetler birbirini izlemeye başlar.
Düğümü katip Hori ve ihtiyar Esa, Renisenb'le birlikte firavun ağacının gölgesinde oturup konuşarak çözerler.

10/10


Bambaşka..
July 14, 2011 09:21

Çok büyük bir hayranı olarak bana sorarsanız, en güzel ve mükemmel kitabı derim. Ama son derece küçümsenmiş bir kitap olarak kaldığı için sahaf sahaf dolaşmama rağmen bir türlü Türkçesini bulamadım; en son çare İngilizce baskısını buldum :) zaten okurken kitabın çok farklı olduğunu anlıyorsunuz; bu arada On Küçük Zenci'den sonra en çok kişi bu kitapta ölüyor :)


Yorum yaz
mode_edit